U poslednje tri godine cena pilećeg mesa skočila znatno više od svinjskog i junećeg. Od 2009. godine file duplo skuplji. U odnosu na ranije, piletina danas, za srpskog potrošača, važi za luksuznu robu.



Piletina postala luksuz, meso jedu imućni
Tako je, pre tačno tri godine, kilogram pilećeg filea prodavan za manje od 400 dinara, dok se sada nudi i za 750 dinara po kilogramu.

Tako veliki skok, ipak, nemaju svinjsko ili juneće meso. Ove vrste su se, posle septembarskog skoka, sada vratile na nivo s početka godine.

U "Rodi" svinjski but košta 489, juneći 645, krmenadla 429 dinara, dok je pileće meso u proseku 366, a pileći file 738 dinara. U "Maksiju" i "Tempu" za juneći but treba izdvojiti po 619, svinjski but 459, pileći file 673, a pileće meso 334 dinara.

Potrošači u "Idei" juneći but plaćaju 629, svinjski 459, krmenadlu 429, dok je piletina 329, a pileći file 669 dinara...

- Kupovina mesa je u značajnom padu, jer su potrošači prinuđeni da kalkulišu u kupovini osnovnih životnih namirnica, a najviše se prodaju one vrste mesa koje su na akciji. Pokušavamo da zadržimo cene na postojećem nivou, pa i da ih smanjimo, jer smo svesni koliki je atak na novčanike potrošača izazvao jesenji talas poskupljenja - tvrde u trgovinskim kućama.

 



izvor: kamatica.com