webinfo

A+ A A-

OČIMA GRAĐANA - USLOVI KORIŠĆENJA

U okviru portala WEBINFO i Vi možete objavljivati informacije i priče koje smatrate korisnim za zajednicu u kojoj živite. Te informacije mogu biti u pisanoj formi, video, fotografije ili audio.
Kako bi ono što ćemo objavljivati na ovoj stranici učinili zaista relevantnim, što znači pored ostalog i pretvorili u izvor informacija za širu javnost, ali i medije, svi autori moraju poštovati određena pravila. 
Pravila takođe dajemo da bi vama olakšali rad i uputili vas na neke od pristupa u traženju i prikupljanju informacija.
 
 
GENERALNA PRAVILA:
 
Poštujte Kodeks novinara.
-Za sve što u priči tvrdite morate imati dokaze. Ukoliko nemate dokaze, tvrdnje potkrepite izvorima iz kojih ste ih dobili. Zato, pravite i čuvajte beleške. Ako citirate druge izvore dodajte link, ili sve druge dostupne materijale poput fotografija, pdf. dokumenata , video, audio…
-Vaše priče imaju funkciju da informišu, pokažu, upozore. Ne uključujte svoje lične stavove, osim ako niste direktno umešani u priču.
-Građanin ima pravo snimati na javnom mestu, ukoliko na tom mestu ne postoji znak o zabrani snimanja. U nekim situacijama može se desiti da vas policija ili osiguranja legitimišu, ukoliko snimate u blizini zaštićenog mjesta.
-Gradjani imaju pravo snimati službenike  dok vrše službenu dužnost, ukoliko na tom mestu ne postoji znak o zabrani snimanja. Ukoliko se snimljeni ljudi ne slažu sa objavljivanjem, njihova lica trebaju se ukloniti sa video materijala pre objavljivanja.
-U zatvorenim prostorima, novinarska etika nalaže najavljivanje snimanja unapred.
-Od ovog pravila može se odstupiti samo ukoliko novinar iscrpi sve druge mogućnosti da dokumentuje određeni dogadjaj važan za javnost, i tajno snimanje mu/joj ostane jedina opcija.
-Kada izveštavate kao svedok nekog događaja, pojasnite ko ste i zašto ste bili na licu mesta, te kako ste se tu našli. U ovom slučaju, vi ste prvi izvor informacija.
-Ukoliko je moguće, proverite informacije koje dobijate od svojih izvora. Propisna provera je iz najmanje dva izvora nezavisna jedan o drugom. Priča uvek ima najmanje dve strane. 
-Ukoliko vam informacija bude data nezvanično (off the record), novinarska etika nalaže da se ta želja poštuje. Naravno, pokušajte izvor privoleti da govori javno. Pazite da ako nekog citirate navedete njegovo ili njeno tačno ime i prezime i funkciju, ako ima neku.
-Ako razgovarate sa ljudima koji često rade sa medijima budite svesni da će se oni uvek potruditi da vam daju informacije koje su povoljne za instituciju za koju rade. Budite pažljivi sa ovim informacijama.
-Ako želite sa nekim razgovarati potrudite se da to bude uživo. Ukoliko pak to nije moguće, navedite da je intervju urađen emailom, telefonom ili na neki drugi način.
-Pre svakog intervjua se  dobro pripremite. Saznajte što više o temi, sagovornicima, pročitajte njihove ranije intervjue.
 
 
NA PORTALU WEBINFO ZABRANJENO JE:
 
-     Zabranjeno je objavljivanje priča i materijala koji podstiču bilo kakav oblik mržnje.
 
-     Zabranjeno je vređanje u bilo kom obliku.
 
-     Zabranjeno je korišćenje www.webinfo.rs za promociju sopstvenih usluga ili biznisa.
 
 
Da biste poslali Vašu građansku vest, potrebno je da na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa naznakom "Za rubriku očima građana" pošaljete tekst, fotografiju ili bilo koji drugi sadržaj. U e-mailu je potrebno da navedete Vaše puno ime i prezime kao i na koji način želite da Vaša vest bude potpisana, da li je to upravo Vaše ime, pseudonim... Vaše lične podatke WEBINFO redakcije će čuvati u tajnosti, osim u slučaju da sam autor vesti želi da njegovi lični podaci budu vidljivi. 
Ukoliko smatrate da je www.webinfo.rs povredio Vaša autorska prava ili neka druga prava, slučaj će biti odmah razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Žalbe možete uputiti na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Portal www.webinfo.rs poštuje privatnost svojih korisnika i posetilaca sajta. Podatke iz procesa registracije, kao i podatke ostavljene prilikom slanja sadržaja za rubriku "Očima građana", WEBINFO neće davati na uvid trećoj strani. Podaci o korisniku ili autoru neće biti dostupni trećoj strani, osim u slučaju kada je takva obaveza regulisana zakonom i u slučaju teškog kršenja pravila sajta www.webinfo.rs;
 
 
WEBINFO REDAKCIJA
 
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković