webinfo

A+ A A-

Šta se stvarno desi kad progutaš žvaku

Rate this item
(0 votes)

Ne, neće stvarno ostati u stomaku sedam godina, kako su nekima od nas bake govorile.

Ako ste još uvek prestrašeni pričama iz detinjstva u vezi sa tim šta se desi kada progutate žvaku, ne brinite - vaše telo može da "rastvori" neke sastojke žvakaće gume, zaslađivače i aromatizatore.
"Preostali deo jednostavno prođe kroz digestivni sistem," kaže dr Geri Mulin.
Gastroenerolog dr Nensi Mekgril kaže da je ono što naše telo ne može da svari - osnova žvakaće gume. "To je nerastvorljivo, baš kao seme ili koža voća".Ako ste već zamislili da vam žvaka stoji zalepljena za želudac onako kao što vam se zalepi za obuću na ulici, opustite se. "Možda žvakaćoj gumi treba malo više vremena da 'nađe izlaz' zajedno sa ostatkom hrane koju ste uneli, ali ćete je sasvim sigurno izbaciti," kaže dr Mekgril.Dakle, ako progutate žvaku, to nije ništa strašno, mada može da uzrokuje probleme kod ljudi obolelih od Kronove bolesti ili divertikulitisa, koji uzrokuje sužavanje debelog creva.

izvor: www.mondo.rs

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković