webinfo

A+ A A-

Pijete kafu ujutru na prazan stomak?

Rate this item
(0 votes)

Za vaše dobro - prestanite. 

Nema sumnje da je kafa višestruko blagotvorna za naš organizam, ali je ipak ne bi trebalo biti na prazan stomak, naročito ne ujutru.
Kkoliko popijete šaljicu crne kafe na prazan stomak to dovodi do otpuštanja hidrohlorične kiseline unutar našeg digestivnog trakta. Ako već bolujete od gastritisa, onda ste ovo sigurno osetili. Kiselina ima ulogu razbijanja hrane u našem stomaku. Kada pojedete nešto "teško", to može izazvati probleme sa varenjem, jer će doći do poteškoća pri razlaganju proteina.
Kada proteini nisu potpuno razloženi, to može dovesti i do drugih problema poput upale creva, naduvenosti, iritacije, pa čak i raka debelog creva. Iz tih razloga eksperti upozoravaju da kafu nikada ne bi trebalo uzimati ujutru kada se tek probudite. Razlog je taj što će to podići nivo kortizola veoma brzo i telu će biti potrebno mnogo vremena da se vrati u normalu. Ovaj hormon kontroliše naš biološki sat i sposobnost da ostanemo budni. Takođe, konzumiranje kafe na prazan stomak će podići nivo kiseline u želudcu, što može dovesti do naduvenosti i povraćanja.
Dakle, kafu treba piti sat vremena nakon buđenja. To podrazumeva i da nešto morate da pojedete pre toga, pa makar to bila i kriška hleba. Ukoliko ste tip osobe koja ne može da započne svoj dan bez šoljice kafe, onda postoji još jedan trik koji možete da iskoristite kako bi smanjili štetne efekte: dodajte malo mleka ili putera u kafu!

izvor: www.mondo.rs

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković