Može, kažu rezultati studije u kojoj je utvrđena veza između konzumiranja čokolade u nekoj zemlji i broja nobelovaca koji dolaze iz nje.



Može li vas čokolada učiniti pametnijima? Čini se da bi to mogao biti slučaj, tvrdi naučnik iz Njujorka koji je utvrdio vezu između potrošnje čokolade u nekoj zemlji i broja nobelovaca. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine, tvrdi da postoji snažna korelacija između količine čokolade koja se konzumira u nekoj zemlji i broja nobelovaca koji dolaze iz nje, prenosi Tportal. Statistika pokazuje da u obe kategorije vode Švajcarci, a slede ih Šveđani i Danci.

Ideja za istraživanje pala je na pamet doktoru Francu Meserliju, švajcarskom lekaru koji radi na Univerzitetu Columbia u Nev Iorku. 'Počeo sam da razmišljam o ovoj tezi u hotelskoj sobi jer nisam imao ništa drugo da radim', izjavio je za Rojters, ističući da to, naravno, nije ozbiljna teza, nego uočavanje neobične korelacije. Ipak tvrdi: 'Zemlje sa većom konzumacijom čokolade imaju više laureata.'

Smatra se da konzumiranje čokolade može poboljšati kognitivne sposobnosti zbog učinka flavonoida, antioksidansa koji se takođe nalazi u kakau, zelenom čaju i crnom vinu. Brojne studije su pokazale da flavonoidi mogu poboljšati razmišljanje i smanjiti rizik od demencije povećanjem protoka krvi u mozak.

Druge studije pokazuju vezu između tamne čokolade i zdravlja srca, a neke tvrde da može pomoći iu mršavljenju.

No da bi neka nacija 'proizvela' jednog nobelovca, cela zemlja mora konzumirati 125.000.000 kilograma čokolade godišnje, izračunao je dr Messerli, procenjujući da bi svaki građanin trebalo pojesti 400 grama čokolade u godini da bi se povećao broj nobelovaca u nekoj zemlji. I doktor Meserli priznaje da svakog dana jede čokoladu, prenosi Daily Mail.


izvor: novimagazin.rs