Istraživanje sprovedeno na 4.000 dece pokazalo je da mališani koji jedu "džank fud" vremenom gube IQ poene.

 

Deca koja često jedu brzu hranu, umesto domaćih, kuvanih obroka, rizikuju da smanje koeficijent inteligencije, objavili su naučnici sa Univerziteta u Londonu.

Istraživanje je sprovedeno na 4.000 dece uzrasta od tri do pet godina, iz različitih društveno-ekonomskih okruženja. Utvrđeno je da su deca koja su jela sveže obroke pripremljene kod kuće bila bistrija, dok su mališani hranjeni "džank" hranom pokazali opadanje u IQ poenima.

"Poznato je da hrana koju unosimo u sebe utiče na razvoj mozga. Ranije studije pokazale su efekte određenih namirnica, ali je ovo prvi put da testiramo efekat celih obroka podeljenih u određene tipove", rekla je dr Sofi fon Stam sa odeljenja za psihologiju Goldsmits Univerziteta u Londonu.

Nažalost, dodala je ona, roditelje uglavnom finansijska ili poslovna situacija sprečava da deci svakog dana pripremaju sveže i kvalitetne obroke, tako da se ne radi o pitanju izbora ili donošenja pogrešnih odluka.

"Mnogi ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem, i moraju uveče deci da naruče jeftinu picu siromašnu hranljivim sastojcima, umesto da kuvaju meso i povrće koje nemaju", objasnila je ona.

Deca koja su često jela brzu hranu u naredne dve godine su pokazala opadanje IQ-a od dva do pet poena, piše "Dejli mejl".

Fon Stamova je dodala da će rezultati istraživanja biti prezentovani i predstavnicima predškolskih i školskih ustanova, kako bi se istakla važnost kvalitetnih obroka i užina za decu.

(MONDO)