Saznajte koja su to blagotvorna dejstva kulinarskog eksperimentisanja.

 

Kuvanje je mnogima svakodnevna aktivnost koju vide kao samo još jednu u nizu obaveza koje moraju da odrade. Neki ljudi se trude da provedu što manje vremena u kuhinji i smatraju da je ono samo u funkciji preživljavanja.

Isto tako, drugima je to savršena prilika za opuštanje i smanjenje stresa. Može da bude zabavno, a ima i terapijski efekat, naime, može da se koristi kao lek protiv dosade, nesanice, teskobe, pa čak i slomljenog srca. Pročitajte koje su to blagodeti kulinarskog eksperimentisanja.

1. OPUŠTA
Umesto užurbanog ručka van kuće, opustite se i smirite uz odlazak na pijacu i nabavku namirnica koje ćete koristiti u kuvanju. Miris sveže hrane i raznolikost boja voća i povrća stimuliše sva čula, a priprema hrane smanjuje stres.

2. OTKLANJA LJUTNJU
Kuvanje je aktivnost koja zahteva pažnju i koncentraciju pa na taj način smiruje negativne osećanja i frustracije. Umesto svađe i vikanja, dopustite osećanjima da izađu kroz suze kada seckate luk. Priprema kolača i komplikovanih deserta idealno je ispunjavanje vremena kada nam je dosadno.

3. DAJE OSEĆAJ DOSTIGNUĆA I USPEHA
Bilo da kuvamo samo za sebe ili za druge, skuvano jelo čini još jedno dostignuće. Osim što smo ponosni na sebe kada od ničega napravimo nešto korisno, kada kuvamo za druge osećamo se dobro jer pomažemo i brinemo o njima, piše She.

4. ZBLIŽAVA UKUĆANE
Kuvamo li u paru ili društvu, takva zajednička aktivnost može da bude dobra zabava i način zbližavanja i povezivanja. Ako jedan član porodice najviše kuva, ponekad mu i drugi mogu pomoći i na primer, u danima vikenda učestvovati u zajedničkoj pripremi jela.


izvor: smedia.rs