webinfo

A+ A A-

Bečejci dobijaju novi rendgen aparat

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Konf2017feb.JPGNa konferenciji za medije održanoj u ponedeljak, 27. februara, okupljenim novinarima predstavljen je projekat na osnovu koga će bečejski Dom zdravlja dobiti novi rendgen aparat.

Kako je objasnila dr Kosana Nešić, direktor Doma zdravlja, radi se o tome da je Dom zdravlja konkurisao na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti zdravstvene zaštite kod Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Projekat je odobren i bečejski dom zdravlja bi trebalo da najkasnije do 1. septembra dobije novi RTG analogni uređaj sa podnim nosačem i sistemom za kompjuterizovanu radiografiju. Iznos dobijen od Uprave za kapitalna ulaganja je 5.814.000,00 dinara, a Dom zdravlja učestvuje sa 1.026.000,00 dinara, odnosno 15% sredstava. Time je vrednost celokupnog projekta, u stvari, 6.840.000,00 dinara.

Iako Dom zdravlja već poseduje dva aparata, ova donacija je izuzetno bitna za pacijente budući da su oba stara i u veoma lošem stanju. "Mi imamo dva aparata, jedan je u zgradi ATD. Taj RTG aparat je dobijen 2000. godine, a 2008. je bio jako dotrajao, pa je gro delova zamenjeno novim delovima. Međutim, zajedničko za oba rendgena je da su nam kvarovi jako česti i to su kvarovi koje je jako skupo popravljati", objasnila je Nešićeva. Ona je dodala i da bi, primera radi, popravak stativa aparata u ATD-u iznosio negde oko 2.000.000,00 dinara, te da se na osnovu cost-benefit analize lako uočava da se takvi zahvati ne isplate. Istakla je da je digitalizacija otišla mnogo napred u proteklim godinama, te da je u interesu kako pacijenata, tako i zaposlenih koji rade sa aparatima nabaviti nove i bezbedne uređaje poput ovog koji uskoro stiže u Dom zdravlja. O značaju rendgenske dijagnostike za Bečejce govori i činjenica da se godišnje uradi više od 5000 radioloških usluga.

Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej, pohvalio je uspešnost ovog projekta, ali i ukazao na to da ima mnogo stvari koje treba uraditi u Domu zdravlja. Ipak, on je ostao optimističan u pogledu mogućnosti za rešavanje problema putem sredstava dobijenih od viših nivoa vlasti. Tošić je rekao da je sada lakše konkurisati za sredstva budući da se ostavlja prostor od 30 dana od dana konkurisanja da se obezbedi finansijsko učešće u projektu što olakšava samoupravi da aplicira za sredstva.

 

I Dositejeva ulica se rekonstruiše

b_310_233_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Konf2017feba.JPGNa istoj konferenciji za medije, bilo je reči i o drugom projektu koji je Uprava za kapitalna ulaganja odobrila bečejskoj samoupravi, a to je projekat rekonstrukcije Dositejeve ulice u Bečeju. "Dobili smo 38 miliona dinara sa PDV za rekonstrukciju kolovoza, trotoara, parkinga, vodovoda, zelenih površina i rasvete. Pored toga, paralelno, radimo projekat za toplovod. Taj projekat još nije do kraja završen, ali u najavi je da će koštati negde oko 20 miliona što znači da će cela rekonstrukcija sa toplovodom koštati maksimalno negde oko 55 miliona dinara" rekao je predsednik opštine Bečej, Dragan Tošić. On je istakao i da ova sredstva od 38 miliona dinara stižu u bečejsku opštinu bez i jednog dinara učešža. Upitan za rokove završetka, Tošić je kazao da je rok za izvođenje radova 90 dana, a da bi projekat trebalo realizovati do prvog septembra. On je posebno istakao i da će se voditi računa o tome da što veći deo radova bude izveden za vreme raspusta kako bi se u što manjoj meri ometali đaci koji pohađaju škole u blizini.

Dragan Tošić je, ovom prilikom još jednom najavio da postoje investitori koji su voljni da ulože u industrijsku zonu, ali nije želeo, u ovom trenutku, da bude precizniji budući da tek treba raspisati konkurse za kupovinu zemljišta, te on ne želi da na bilo koji način prejudicira ishod predstojećeg konkursa.

 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković