webinfo

A+ A A-

Humanitarna akcija 'Milunka' za Milunku

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Milunke.jpgU okviru humanitarne akcije „MILUNKA“ ZA MILUNKU u Gradskom pozorištu Bečej će se u sredu, 26. aprila, odigrati monorama „Milunka“ Vesne Stanković, glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. 

 

Sav prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen na račun Milunke Petrović iz Bečeja, koja boluje od cerebralne paralize, a pomoć je prekopotrebna i njenim roditeljima čije je zdravlje ozbiljno ugroženo.
Cena ulaznica za monodramu „Milunka“ je 200 dinara, a posetioci mogu da doniraju dodatna sredstva u kutiju koja će u tu svrhu biti postavljena na ulazu. Ovo je prva u nizu akcija koje nameravamo da organizujemo u narednom periodu.
Pozivamo sve ljude dobre volje da se uključe u akciju i pomognu našoj mladoj sugrađanki Milunki Petrović i njenoj porodici.
Organizatori akcije:
Gradsko pozorište Bečej i Kancelarija za mlade Bečej uz veliku pomoć Vesne Stanković, glumice iz Beograda

O Milunki Petrović
Milunka Petrović je 20-godišnja devojka iz Bečeja koja pohađa specijalnu školu “Milan Petrović” u Novom Sadu. Milunkina osnovna dijagnoza je cerebralna paraliza. Koristi štake kada ima bolove u kukovima i kolenima, a kada nema bolove, može da hoda usporeno uz znake paralize i ograničenja. Milunkin otac Radosav se leči od raka, a i srčani bolesnik je. 
Majka Marija je takođe težak srčani bolesnik i njenoj dijagnozi operacija ne može da pomogne jer je previše rizično, već joj može pomoći samo aparat koji košta 1.200e. To je aparat koji ona mora da nosi u toku spavanja konstantno, kako joj srce ne bi stalo (dijagnoza je sleep apnea).
Milunki je oduzeta tuđa pomoć i nega. S obzirom na njenu osnovnu dijagnozu, njeno lečenje zahteva kontrolisanje kod raznih specijalista u Novom Sadu i kupovinu lekova koje konstantno mora da pije zbog bolova u kolenima i problema sa glavoboljom.

O monodrami „MILUNKA“ Vesne Stanković
Režija: Petar Stanojlović.
Tekst: Vesna Stanković.

Monodrama “Milunka” je ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorista Vesne Stanković.
Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti...).
Priča počinje od njenih devojačkih dana koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i, iako je u suprotnosti sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje...
Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franše De Perea, Šarl de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.
Sama za sebe bi rekla da je ovo - ispovest o životu od prve puške do prve metle.SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković