webinfo

A+ A A-

Svečana sednica povodom formiranja „Ženske odborničke mreže“ u Bečeju

Po uzoru na brojne evropske, ali i sve više gradova u Srbiji, u Bečeju je decembra 2017. godine formirana „Ženska odbornička mreža“. Ona okuplja sve odbornice bečejskog parlamenta bez obzira na stranačku pripadnost, pa ni njihove aktivnosti, kažu, neće imati stranači prizvuk.

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_ZOMBecej2018.jpg

 

Svečana sednica povodom formiranja Ženske odborničke mreže u Skupštini opštine Bečej, održana je u sredu 7. marta i na njoj su prisustvovale odbornice, rukovodstvo lokalne samouprave na čelu sa zamenicom predsednika opštine Dalilom Dujaković, kao i članice i koordinatorke Ženske parlamenterne mreže Novog Sada i AP Vojvodine.

Koordinatorka Ženske odborničke mreže u Bečeju, Eržebet Kinka, inače zamenica predsednika Skupštine opštine Bečej istakla je ovim povodom da će rad Mreže biti usmeren ka rešavanju problema pre svega građanki Bečeja, u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti, a u koordinaciji sa planovima i radom Ženske parlamentarne mreže Srbije i Mreže AP Vojvodine.
-Primarni cilj delovanja biće povećanje političkog angažovanja žena, njihovo obrazovanje i promocija ženskog znanja, ekonomsko osnaživanje žena i briga o njihovom zdravlju, ali i suzbijanje nasilja nad ženama i decom - rekla je Kinka, dodavši da će se u Bečeju, koordinatorke birati na svaka tri meseca, kao i da članovi mreže mogu biti svi zainteresovani, bez obzira na stranačku pripadnost.  

Lenka Erdelj, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine je izjavila da se formiranjem ovakvih odborničkih mreža šalje snažna poruka.
-Glas političarki trebalo bi da se čuje jače, naročito u rešavanju problema nasilja nad ženama i decom u porodici. Najvažnije je da se žene organizuju, i ujedine svoju političku moć u popravljanju uslova života za sve građane, jer je akcenat na jačanju porodice.
Erdelj je ujedno poručila i da ne bi trebalo da bude stranačkih podela među političarkama, kada je reč o temama poput sprečavanja nasilja u porodici, zdravlja, obrazovanja i ekonomskog jačanja žena.

Svečanoj sednici prisustvovala je i Jelena Brankov Čerevicki, koordinatorka za poslove iz oblasti rodne ravnopravnosti i kreiranje politike jednakih mogućnosti u opštini Bečej, koja je istakala da je ova inicijativa potpuno u skladu sa činjenicom da je Bečej potpisnik Evropske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca u lokalnoj zajednici. 

Kao prioritete budućih aktivnosti, Ženska odbornička mreža u Bečeju je postavila veće političko angažovanje žena, njihovo obrazovanje i promociju ženskog znanja, zdravlje žena i porodice, suzbijanje nasilja nad ženama i decom i ekonomsko osnaživanje žena.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković