webinfo

A+ A A-

Bečejci sami kroje svoj budžet

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_BecejNov3.jpgProšle godine, Bečej je bio jedna od pionirskih opština u Srbiji budući da su lokalne vlasti u ovoj opštini među prvima koje su počele da kroz direktnu komunikaciju sa građanima oblikuju budžet za narednu godinu. Dobra praksa se nastavila i ove godine, pa će, tako, Bečejci i ove godine, u okviru akcije „Budžet po meri građana – i ti se pitaš” davati svoje mišljenje o utrošku dela budžetskih sredstava u visini od oko 100 miliona dinara. Nosilac ove akcije je, i ovog puta, Bečejsko udruženje mladih - BUM iz koga kažu da je cilj ove akcije “veće uključivanje građana udonošenje odluka, informisanje građana o budžetskom procesu, ali povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave”.  

 

Prošle godine, pozivu na učešće se odazvalo preko 2.000 građana opštine Bečej, a svi koji su zainteresovani da učestvuju to mogu uraditi putem interneta OVDE ili u mesnim zajednicama na teritoriji opštine Bečej. Kada budu prikupljeni svi predlozi, biće sačinjen onlajn upitnik, ali i glasački listići i glasanjem će biti određeni najuspešniji predlozi na osnovu kojih će biti napravljeni projekti i koji će se naći u budžetu za narednu, 2019. godinu.

 

Značaj budžeta je ogroman budući da je budžet materijalizacija svega što lokalna samouprava (ali i drugi nivoi vlasti) radi, a kako se on velikim delom puni kroz poreze i druge doprinose građana, nesumnjivo je da ovakav pristup javnim finansijama predstavlja ogroman iskoraka u smeru transparentnosti rada lokalne samouprave.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković