webinfo

A+ A A-

Bečejci i ove godine sami kroje svoj budžet

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_BecejNov1.jpgBečejsko udruženje mladih, u saradnji sa opštinom Bečej i Kancelarijom za mlade opštine Bečej, sprovelo je akciju “Budžet po meri građana - I ti se pitaš” čiji osnovni cilj je pružanje mogućnosti građanima da direktno utiču na kreiranje budžeta lokalne samouprave za narednu godinu. Ovo je druga godina kako se ovakva aktivnost sprovodi u opštini Bečej, a pozivu da odlučuju o utrošku 100 miliona dinara namenjenih investicijama odazvalo se negde oko 3.000 građana ove opštine.

 

Da građani dobro reaguju na poziv da se uključe u formiranje budžeta najbolje svedoči primer mesne zajednice Poljanica gde je o predlozima za budžetiranje glasalo 125 građana što je oštar porast u odnosu na prethodnu godinu kada je u toj mesnoj zajednici glasalo samo sedmoro ljudi. Građanima ove mesne zajednice najbitnija je rekonstrukcija puta Poljanica - Bečej, zatim, popravka Doma kulture i rekonstrukcija javne rasvete.

Najveći broj glasača izašao je u Prvoj mesnoj zajednici gde je njih 1.087 glasalo od čega najviše za izgradnju plaže. Na drugom mestu u ovoj mesnoj zajednici je asfaltiranje i proširenje ulice Severa Đurkića, dok je na trećem mestu sanacija i izgradnja dečijih igrališta.

Ipak, ovde se ne završava priča o tzv. participativnom budžetiranju već slede razgovori sa meštanima svih mesnih zajednica kao deo javne rasprave o budžetu, a centralni deo javne rasprave biće održan u samoj opštini Bečej tokom decembra. Kako kažu iz lokalne samouprave, ovakav pristup biće i obavezan od sledeće godine budući da će statut opštine biti završen do kraja februara 2019. godine.

Celokupne i precizne rezultate glasanja po mesnim zajednicama možete pročitati OVDE

 

izvor: bum-becej.org

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković