webinfo

A+ A A-

Publicitet za natalitet - bečejske pronatalitetne mere

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_4a.jpgSvesni loše demografske situacije, opštine sprovode i svoje mere pronatalitetne politike. Tako u Bečeju pomažu majke sa prvorođenom decom, a tu je i nekoliko olakšica za decu u vrtiću kao i za studente.

 

 

 

 

 

 

 Opširnije u video prilogu


 

b_180_0_16777215_00_images_Tijana_000_Lica_Skakic.jpgKako ističe David Skakić, šef Odseka za društvene delatnosti Opštinske uprave, opština Bečej ima nekoliko demografskih mera.
-Roditeljima prvorođene dece, koji imaju prebivalište ne teritoriji opštine Bečej isplaćuje se jednokratna novčana naknada u iznosu od 10.000 dinara. Kao dodatnu uslugu porodicama, a kao meru pronatalitetne politike, opština je još utvrdila regresiranje, odnosno pravo na naknadu troškova boravka u PU “Labud Pejović” za dete trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja. Dakle, ti roditelji ne plaćaju troškove vrtića.
Takođe, u PU “Labud Pejović” je obezbeđen dovoljan broj mesta i nema liste čekanja, kao u drugim opštinama, a cena u poslednjih pet godina nije menjana i najniža je u okolini – ističe Skakić.

b_220_0_16777215_00_images_Tijana_000_Lica_TosicNatalitet.jpgIako opština Bečej još uvek ne pomaže vantelesnu oplodnju, predsednik Dragan Tošić svestan je problema i kaže da se ove mere mogu očekivati u nekom narednom periodu.
-Svesni smo problema i u narednom periodu ćemo ili povećati naknadu za prvo dete, jer je evidentno da prvorotki ima najmanje, ili ćemo uvesti naknadu i za drugo dete. Pratićemo mere i korake svih relevantnih institucija i nadamo se da ćemo, zajedno, uspeti da ostvarimo pozitivne rezultate.

Da li razlozi za odumiranje stanovništva leže u siromaštvu, životnom stilu ili je u pitanju nešto treće? Koji god da je razlog, moramo prihvatiti i shvatiti ličnu ulogu i odgovornost pojedinca u rešavanju osnovnih populacionih problema zajednice u kojoj živimo.

 

 

Objavljeni medijski sadržaji su nastali u okviru projekta “Publicitet za natalitet”, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković