webinfo

A+ A A-

Predstavljeni rezultati projekta - Inicijativa za inkluziju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_Inkluzija12019.jpgU četvrtak, 24. januara održana je završna prezentacija projekta "Radno angažovanje Roma kao lica teže zaposlive kategorije na teritoriji opštine Bečej", koji je sproveden u okviru projekta "Inicijativa za inkluziju" u saradnji sa SKGO-om i GIZ-om koji je za ovu svrhu izdvojio 200 hiljada evra.

 

U okviru prezentacije, tim saradnika je prezentovao projekat, ciljeve i uspehe, zatim studiju proisteklu iz projekta koja će služiti kao osnov za izradu LAP-a za Rome/Romkinje, prikazan je i kratki film, a na samom kraju uručene su i zahvalnice svim radnicima, terencima, mentorima, ustanovama i organizacijama koje su posredno ili neposredno učestvovale na realizaciji projekta.

Projektom je bilo angažovano petnaestoro osoba romske nacionalnosti iz opštine Bečej i to na poslovima primarne i sekundarne selekcije otpada na gradskoj deponiji Botra, a petoro je bilo angažovano na poslovima terenskih radnika. Po okonanju projekta, učesnicima je istekao ugovoru o delu, na osnovu kojeg su bili angažovani, ali i pored toga, njih četvoro se zaposlilo za stalno u „Potisju“, dok ostali i dalje rade na deponiji i zarađuje na osnovu sakupljene količine sekundarnih sirovina.

Dragan Kovačev, član veća član Opštinskog veća zadužen za privredu i razvoj i inicijator samog projekta sa zahvalio svima na podršci i učešću na projektu koji se realizovao tokom 2018. godine.
- Vodeći nosilac projekta bila je lokalna samouprava, a partneri na su bili komunalno preduzeće “Potisje-Bečej”, Centar za socijalni rad i nevladina organizacija za romska pitanja “Đina”. Projekat je realizovan u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ) – podsetio je sve prisutne Kovačev.

Poseban značaj projekta ogleda se i u obrazovanju putem projekta “Druga šansa” kojim će 35 Roma i Romkinja steći osnovno i funkcionalno znanje, ali i u studiji koja je proistekla iz projekta i koja će u februaru biti dostupna na zvaničnom sajtu opštine Bečej, a koja će ujedno poslužiti kao osnov za izradu LAP-a za Rome/Romkinje.
U studiji se nalaze brojne ankete, a kako je rekla Ivona Božović, direktorka Centra za socijalni rad, anketari su obišli sve ulice u Bečeju i naseljenim mestima gde su bile mapirane Romske porodice.
-Zatekli smo mali broj registrovanih Roma, većina ih je "nevidljiva" za sistem. Uspeli smo da anketiramo ukupno 369 lica, od toga 164 Roma i 205 Romkinja što je posebno značajno jer moramo uzeti u obzir da su naročito žene tamo tretirane kao vlasništvo muževa, bez prava da pričaju – istakla je Božović i dodala da je evidentno da pripadnici romske populacije i dalje trpe diskriminaciju, da misle da će biti izgirani i da neće biti prihvaćeni.
-Velika većina uopšte ne zna svoja prava, niti za dostpunost usluga u lokalnoj zajednici. Nemaju svest ni interes o obrazovanju i razvoju i vrlo često ne žele ni da se deklarišu kao Romi jer ih je sramota.

Daniela Doroslovački, menadžerka projekta je naglasila da se projekat prvenstveno oslanja na Strategiju održivog b_300_201_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_Inkluzija22019.jpgrazvoja opštine Bečej, sa posebnim akcentom na inkluziju Roma u sistem zapošljavanja, obrazovanja i njihovo uključivanje u društvene sfere, kao odabranu grupu teže zaposlivih lica na teritoriji opštne Bečej.
-Projektom se, pored otvaranja radnih mesta za 20 lica romske nacionalnosti podsticala i njihova inkluzija u društvene sfere i obrazovni sistem, a njihovim angažovanjem na poslovima primarne i sekundarne separacije omogućilo se i dostizanje nacionalnih ciljeva u oblasti upravljanja otpadom. Jedan od ciljeva projekta bio je i znatno smanjenje diskriminacije Roma prilikom zapošljavanja.

 

Feješ: Na deponiji je život

Zoltan Feješ, direktor “Potisja-Bečej” je podsetio da je ovo preduzeće, kao partner na projektu, u prethodnom periodu pokrenulo inicijativu vezanu za zaštitu životne sredine radi dostizanja nacionalnih ciljeva, uvođenjem primarne i sekundarne separacije otpada na teritoriji opštine Bečej.
-Umesto u turistički obilazak, ja ljude, kada dođu u Bečej, vodim na deponiju, jer tamo je život. Tamo se radi i gradi i sve više ulaže. Osvrtom na činjenicu da se selekcijom otpada uglavnom bave lica romske nacionalnosti, razmotrena je kao najbolja opcija dostizanja ciljeva dalja saradnja sa njima na poslovima primarne i sekundarne separacije, njihovim stalnim angažovanjem na projektu – zaključio je Feješ i istakao će se petogodišnji plan zahvaljujući ovom projektu, realizovati brže, odnosno u trogodišnjem periodu.

 
Prilično emotivne su bile Dobrila Đin iz humanitarnog udruženja “Đina”, kao i Slobodanka Rajkov – korisnica i terenska radnica, koje su istakle da je bilo prelepih, ali i teških trenutaka na terenu.
-Bile smo i opkoljene i grđene. Ponekad je baš bilo neprijatno, ali smo istrajali – rekla je Dobrila Đin, na šta se nadovezala i Slobodanka Rajkov, istakavši da je glavni problem na terenu bio nedostatak poverenja romskih porodica prema anketarima.
-Mislili su da ćemo ih prevariti. Ništa nam nisu verovali u početku. A, strašno je kada vidite kako žene nemaju nikakva prava. Tek kada se malo osame, počinju da nam se otvaraju.

U okviru završne prezentacije projekta, prisutnima su se obratili i predstavnici GIZ-a i SKGO-a, Vesna Vidojević, odnosno Aleksandar Popović koji su istali da je projektom "Inicijativa za inkluziju" unapređen pristup tržištu onim kategorijama stanovništva u Srbiji koje se teže zapošljavaju, te da se u gradovima i opštinama u Srbiji, a kroz ovaj projekat zaposlilo 236 osoba iz osetljivih društvenih grupa. 

Na kraju prezentacije projekta, podeljene su i zahvalnice svim radnicima, terencima, mentorima, ustanovama i organizacijama koje su posredno ili neposredno učestvovale na realizaciji projekta.

„Inicijativa za inkluziju“ je projekat nemačko-srpske razvojne saradnje koji realizuje GIZ u saradnji sa SKGO i sprovodi se u sedam opština: Požarevac, Arilje, Sokobanja, Kučevo, Novi Pazar, Bečej i Mladenovac. Kao partneri na projektima učesvuju i opštine Knjaževac, Bajina Bašta, Lučani, Nova Varoš, Požega, Čajetina i Golubac.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković