webinfo

A+ A A-

Predloženo zatvaranje OŠ „Petefi Šandor“

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Brif_PressPetefi2019.jpgKako je predočeno na konferenciji za novinare, Radna grupa za izradu predloga mreže javnih osnovnih škola i predškolskih ustanova na teritoriji opštine Bečej predložila je da se OŠ „Petefi Šandor“ Bečej - ugasi.


Kako je istakla koordinatorka Radne grupe Suzana Đukić, od 15 članova Radne grupe, prisustvovalo ih je 12. Osmoro je bilo za gašenje škole, troje je glasalo protiv, a jedan je bio uzdržan.
- Radno telo se vodilo podacima iz elaborata i u skladu sa uputstvima i kriterijumima propisanim Uredbom Vlade Srbije. Ovo je jedino rešenje u skladu sa Zakonom. Naš predlog sada ide na javnu raspravu, potom u skupštinsku proceduru. Ukoliko SO Bečej izglasa ovaj predlog, a saglasnost daju i Pokrajinska vlada i Ministarstvo prosvete, promene će nastupiti već septembra ove godine - rekla je Đukić i dodala da zbog male razdaljine nije moguće od ove škole formirati "istureno odeljenje" neke druge škole, kao što nije moguće ni pripajanje nekoj drugoj školi.

Lokalne samouprave u Srbiji bile su u obavezi da formiraju Radnu grupu čiji je zadatak da sačini elaborat koji će biti temelj za donošenje Akta o mreži javnih osnovnih škola, a taj rok ističe 27. marta ove godine.
Prosvetna inspektorka Spomenka Sudčević podsetila je da, prema Uredbi Vlade Srbije, osnovne škole moraju imati najmanje 480 đaka, a OŠ „Petefi Šandor“ trenutno pohađa 253 đaka.
- Škola ima 20 kobinovanih odeljenja, ali sa malim brojem učenika. Tako imamo odeljenja sa svega 6 ili 7 đaka, a zna se da trideset prvo dete otvara novo odeljenje - zaključila je Sudčević i dodala da će objekat ove škole, ukoliko se ona ugasi, najverovatnije biti srednjoškolski učenički dom.

Predsednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Svetlana Tašković je istakla da će se svi koji budu proglašeni za tehnološki višak, naći na tzv. "berzi" - istoimenoj listi, a sve osnovne i srednje škole, prvenstveno na teritoriji opštine Bečej ali i šire, imaće obavezu da ih prime u radni odnos.
- Tehnološki viškovi će godinu dana imati pravo na 65 odsto plate ili na otpremninu - izjavila je Tašković.

Članica Opštinskog veća Svetlana Vuletić je pojasnila šta će biti sa decom iz OŠ „Petefi Šandor“.
- Deca će se rasporediti u škole „Zdravko Gložanski“, „Sever Đurkić“ i „Šamu Mihalj“, a predloženo je i da OŠ „Šamu Mihalj“ otvori izdvojeno odeljenje u Drljanu i Mileševu - naglasila je Vuletić.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković