webinfo

A+ A A-

Šta se krije na novogodišnjim jelkama

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_3_00jelka.jpgIli, možda - ko se krije? Ako se plašite insekata, ovo vam se neće dopasti...Osim lampica i ukrasa, još se nešto krije na jelkama... U proseku oko 25.000 insekata, različitih grinja, moljaca, biljnih vaši i paukova gamiže po prirodnim jelkama. Doduše, toliko su sitni da ih nećete videti golim okom, ali, ako se plašite insekata, možda je vreme da pređete na plastične jelke.

Na novogodišnjim jelkama krije se gomila insekata, kaže profesor Bjart Jordal sa Univerziteta u Bergenu, pa se svake godine u naše domove oko praznika uvuku i nezvani gosti - biljne vaši, moljci, paukovi...

"Kada smo pažljivo pregledali novogodišnje jelke, utvrdili smo na se na njima krije u proseku 25.000 buba i paukova", kaže Jordal.

Pa otkuda tolike bube?

"Insekti tokom zime zapadnu u stanje hibernacije, dakle, spavaju zimskim snom, i u prirodnim uslovima potpuno su neaktivni. Ali, probude se i razmile kad se jelka unese u kuću, na sobnu temperaturu, pošto zbog toplote i svetla 'pomisle' da je došlo proleće."

Ali, nema razloga za paniku, čak i ako se grozite svega što mili.

"One ostaju na drvetu, većina tih vrsta i u prirodi živi na četinarima, tako da nema razloga za brigu – neće vam se razmileti svuda po kući. Osim toga, ovi insekti i paukovi ne predstavljaju nikakvu opasnost ni po ljude, ni po nameštaj", kaže Jordal.

Pve bube najverovatnije nećete čak ni videti, pošto se dobro kamufliraju, a i jako su sitne. Manje više jedini način da ih uopšte primetite je da snažno protresete jelku iznad belog platna ili hartije.

"Dakle, mali nezvani gosti neće vas ugroziti uopšte. Ali, nije loše da znate da su ti, zar ne? Ljudi danas sve manje razmišljaju o svetu oko sebe, o prirodi. I lako se izgubi iz vida da unošenjem novogodišnje jelke u komfor svoje dnevne sobe unosite i delove prirode", zaključuje Jordal.

(MONDO)

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković