webinfo

A+ A A-

Prva novogodišnja čestitka

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Prva-novogodisnja-cestitka-720x340.jpgPrva novogodišnja čestitka će vam stići nekoliko dana pre ili posle Nove godine. Međutim, da li ste se ikada zapitali ko je prvi napravio novogodišnju čestitku?Autor prve novogodišnje, doduše u ovom slučaju, božićne čestitke u komercijalnom smislu je bogati engleski industrijalac Ser Henri Kol. On je još 1. maja 1843. u Londonu, dakle pre više od 170 godina, naručio da mu se izradi čestitka koju je ilustrovao Džon Kalkot Horsli.

Na ilustraciji su prikazana tri naraštaja jedne porodice kako u radosti nazdravljaju primaocu čestitke. Levo i desno od ove slike su socijalni motivi pomoći siromašnima.

Kako su materijali postajali bolji vremenom su se pojavile čestitke u litografskoj tehnici, potom štampane i ostalo je istorija. U drugoj polovini 20. veka čestitke su bile izuzetno popularne. Pogotovu za novogodišnje i čestitke sa putovanja.

Međutim, Nova godina i Božić su službeno čestitani još ranije. Četrdesetih godina 18. veka ih je slala kraljica Viktorija i time su pokrenuli trend koji je doveo do toga da je američki predsednik Džordž Buš mlađi 2005. godine poslao 1.400.000 čestitki. Danas je običaj da mnogi zvaničnici čestitaju ovim putem Novu godinu građanima ili institucijama.

Iako živimo u savremenom dobu u kome su Fejsbuk i Tviter preuzeli dominaciju, treba znati da je prošle godine u Velikoj Britaniji prodato 900 miliona čestitki, što je skoro 20 čestitki po glavi stanovnika. To nije mali broj s obzirom na to da živimo u digitalnom dobu, kada paprine forme brzo izumiru.

Čestitke nisu izumrle, naprotiv. Najlepši osećaj je dobiti novogodišnji čestitku jer time pokazujete da ste se potrudili oko nekoga, umesto što ste samo kliknuli mišem. Za ovu Novu godinu budite kreativni. Pokažite da vam je stalo, te nađite našina i vremena da nekome pošaljete novogodišnju čestitku. Verujte nam, nećete pogrešiti.

Što se tiče prve novogodišnje čestitke ona je izgledala kao ta na slici gore.

Da li ćete poslati novogodišnju čestitku nekom dragom? Znamo odgovor – hoćete.

izvor: docek-nove-godine.com

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković