webinfo

A+ A A-

Telefon za lečenje depresije

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/slike/smart.jpg'
There was a problem loading image 'images/slike/smart.jpg'

smart.jpgSmartfon ili 'pametan' telefon može da pomogne korisnicima u lečenju depresije, tvrde naučnici.
Naučnici su, naime, razvili telefon koji će biti svojevrsni "virtualni terapeut" i imaće mogućnost da prepozna raspoloženje osobe koja ga koristi. I ne samo to! Pametan telefon će objasniti svom korisniku kako da se izleči, tvrde naučnici sa Nortvest univerziteta.

 

Telefon će, naime, prikazati poruku, pozivajući korisnika da izađe van ili uradi nešto što će mu pomoći da se oseća bolje. Pored toga, telefon može sugerisati korisniku da pozove neku osobu iz imenika, koja će posebno biti izabrana, da bi posle razgovora s njom popravio raspoloženje.

Pametan telefon će prepoznati loše raspoloženje tako što će se posle izvesnog vremena upoznati sa navikama osobe koja ga koristi, pa će prepoznati kada se ta osoba oseća usamljeno.

"Pokušavamo da razvijemo individualne algoritme za svakog korisnika koji će utvrđivati njihovu lokaciju, aktivnosti, socijalni kontekst, osobe sa kojima provode vreme, njihovo angažovanje i raspoloženje", objasnio je psiholog Dejvid Mor.

Ispitivanja kojima je bilo obuhvaćeno osam volontera pokazala su da ovaj "telefonski lekar" može da promeni raspoloženje na bolje.

"Svi su bili depresivni kada smo počeli ispitivanje, dok su se posle ovog tretmana osećali bolje", rekla je Mor.

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković