webinfo

A+ A A-

Kako se postavljaju lanci za sneg

b_260_0_16777215_00_images_v233992p0.jpgU ekstremnim zimskim uslovima očekujte neočekivano i znajte da dobra priprema za svako putovanje i najveći oprez u vožnji moraju biti na prvom mestu. Budite kolegijalni i pomozite drugim vozačima ukoliko im je vaša pomoć na putu neophodna.

Agencija za bezbednost saobraćaja preporučila je vozačima da zbog snega i leda na drumovima dobro pripreme vozilo za zimske uslove, da budu solidarni u saobraćaju i da na put kreću samo ako moraju.

Ukoliko upravljate vašim vozilom u zimskim uslovima kada na kolovozu ima puno snega i leda, neophodno je da posedujete lance za sneg kao sastavni deo opreme u vašem automobilu. Lance za sneg je potrebno koristiti na deonicama puta gde je to obavezno na osnovu postavljene vertikalne signalizacije. Takođe, poželjno je da se koriste prilikom upravljanja vozilom na putevima u planinskim ili drugim zavejanim predelima.

Postavljanje lanaca nije težak posao i prilikom njihove kupovine uvek se dobija odgovarajuće uputstvo za montiranje. Međutim, kada se nađete u situaciji da prvi put stavljate lance, a vremenski uslovi oko vas su veoma loši, postavljanje lanaca vam svakako može napraviti veliki i otežavajući problem. Česti su slučajevi u praksi da nestručno postavljeni lanci oštete određene delove na motornom vozilu i samim tim stvore određene probleme za vozače koji su krenuli na put.

Da bi ste izbegli prethodno navedene probleme, potrebno je podsetiti se osnovnih saveta za bezbedno postavljanje lanaca na pneumatike vašeg automobila.

Osnovni saveti za bezbedno postavljanje lanaca:

1. Pre nego što kupite lance potrebno je da poznajete dimenzije pneumatika vašeg automobila!

2. Kada kupite lance, preporučljivo je da ih nekoliko puta stavite na pneumatike vašeg vozila kako bi ste stekli odgovarajuće iskustvo i mogućnost da ih postavite u bilo kom trenutku!

3. Pre nego što krenete sa postavljanjem lanaca, ugasite vaše vozilo i aktivirajte parkirnu kočnicu.

4. Razvucite lance i postavite ih ispred pogonskih točkova.

5. Lance provucite sa unutrašnje strane pneumatika, tako da sredina gumenog obruča lanca dođe na sredinu pneumatika, o ostale lance razvucite na zemlji sa prednje strane pneumatika.

6. Podignite levu i desnu stranu gumenog obruča i spojite ga na vrhu pneumatika.

7. Uzmite bočne lance, pa ih redom sve povežite u krug i proverite da li su svi dobro zategnuti i sigurno postavljeni.

8. Kada ste završili sa postavljanjem lanaca provozajte vaše vozilo nekoliko metara. Nakon toga proverite sve lance i po potrebi ih zategnite.

9. Kada upravljate vozilom sa postavljenim lancima budite posebno oprezni i nemojte prelaziti brzinu od 50 kilometara na sat.

10. Ukoliko prelazite veći broj kilometara sa postavljenim lancima, povremeno zaustavite vaše vozilo i izvršite proveru.

11. Kada naiđete na deonicu puta gde nema snega, obavezno skinite lance sa vaših pneumatika.

Pored lanaca za sneg, mogu se koristiti i navlake za pneumatike, takozvane čarape. Ove navlake se postavljaju na pogonske točkove putničkih automobila, terenskih vozila i lakih kombija. Poseduju velike prednosti u odnosu na klasične lance za sneg jer se lako postavljaju i zauzimaju minimum prostora. Prave se od veštačkog tekstila, ne uvećavaju masu točkova i ne postoji mogućnost oštećenja određenih delova vozila, što je sa lancima čest slučaj. Mogu se koristiti i kod vozila koja poseduju ABS sistem i sistem protiv proklizavanja. Takođe, pristaju svim modelima pneumatika.

(MONDO)

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković