webinfo

A+ A A-

Robovojnik – spoj mašine i čoveka

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/sarcos-robot_28.jpg'
There was a problem loading image 'images/sarcos-robot_28.jpg'

sarcos-robot_28.jpgBritanski naučnici smatraju da bi oružane snage mogle znatno da napreduju razvojem neuro nauke i predlažu mašine koje bi bile spojene na mozak vojnika, a koje bi funkcionisale kao kompjuteri.

Studija je urađena na Državnoj akademiji nauka u Velikoj Britaniji i dokazala je potencijalnu korist za vojsku i policiju ukoliko neuro nauka krene u tom smeru.

Naučnici predviđaju i nove droge koje podižu produktivnost, uspavljuju protivnike ili zatvorenike i nateraju ih da "propevaju".

U izveštaju studije predlažu se sprave koje bi bile spojene na mozak vojnika, a koje bi funkcionisale kao kompjuter. Tako bi se mozgom moglo kontrolisati oružje, ali i veštački udovi, prenosi BBC.

"Kako čovek može emitovati slike, poput meta, mnogo pre nego što je sam svestan toga? Oružje, koje bi bilo spojeno s mozgom imalo bi mnoge prednosti što se tiče brzine i preciznosti", kaže se u izveštaju.

Jedno od ključnih pitanja je pitanje odgovornosti u slučaju u kojemu je čovekov mozak spojen na mašinu.

"Ako kontrolišeš tu napravu spojenu na mozak i pogodiš pogrešnu metu, ko je kriv za to? Ti ili sprava", pita naučnik Vins Klark.

On je rekao da se ne oseća ugodno znajući da bi vojska i policija mogle iskoristiti dostignuća neuro nauke u svoje svrhe, jer to znači da bi njegova istraživanja mogla povećati nečiju patnju.

"Linija između pojedinačne odgovornosti i funkcionisanja sprave je nejasna. Gde prestaje čovek, a gde počinje mašina", ocenio je on.

Britansko Ministarstvo obrane još se nije izjasnilo o ovom izveštaju.

 

izvor: RTV

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković