webinfo

A+ A A-

Vraćajte se knjigama koje volite

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/slike/knjiga.jpg'
There was a problem loading image 'images/slike/knjiga.jpg'

knjiga.jpgČitanje iste knjige više puta ne samo da nam donosi novo, potpuno drugačije iskustvo, već blagotvorno deluje i na naše zdravlje, jer "drugo" čitanje uvek proživljavamo sa više emocija.

 

Sigurno vam se nekad desilo da poželite da pročitate knjigu koja vam se dopala još jednom, i da onda shvatite da u njoj uživate više nego prilikom prvog čitanja.

Čitanje iste knjige više puta ne samo da nam donosi novo, potpuno drugačije iskustvo, već blagotvorno deluje i na naše zdravlje, jer "drugo" čitanje uvek proživljavamo sa više emocija.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Novog Zelanda pokazalo je da smo pri prvom čitanju skoncentrisani na događaje i priče, dok drugo i sva sledeća čitanja donose dublji doživljaj emocija, kao i bolje zapažanje detalja kojima je protkana priča.

Te pojačane emocije koje izaziva vraćanje delu koje smo već pročitali blagotvorno deluju na naše mentalno zdravlje.

"Iako nam je radnja već poznata, ponovno čitanje knjige koja nam se dopala u nama izaziva snažan osećaj zadovoljstva jer imamo priliku da dublje spoznamo suštinu dela, ali i sebe same", kaže dr Kristel Rasel sa Američkog univerziteta na Novom Zelandu, a prenosi "Dejli mejl".

Sličan efekat izaziva i odlazak na godišnji odmor u mesto u kojem smo već bili, jer se time u nama takođe bude pozitivne emocije.

Ne bi trebalo da oklevate, u životu treba ponavljati stvari koje nas čine srećnim.

(MONDO)

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković