webinfo

A+ A A-

Rukovodi selom preko Tvitera

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/slike/radi-preko-tvitera.jpg'
There was a problem loading image 'images/slike/radi-preko-tvitera.jpg'

radi-preko-tvitera.jpgTvitermanija se širi Afrikom. Ova društvena mreža uglavnom se koristi kao sredstvo za unapređenje života u zabačenim selima, a najbolji primer je šef kenijskog sela Lanet Umodže, koji se i protiv kriminala bori „tvitovanjem“.

 

Kada je administrativni šef jednog sela u zapadnom delu Kenije dobio hitan poziv da su razbojnici upali u kuću tamošnjeg učitelja, on je poslao poruku na Tviter.

Šef Kariuki (prvi zdesna) na mestu zločina: učitelj Piter Ndungu mu pokazuje gde su lopovi provalili u kuću
Za nekoliko minuta stanovnici Lanet Umodže, u kome su kuće kamene, okupili su se ispred doma učitelja i razbojnici su pobegli, prenosi AP.

Ovo je samo najnoviji pokušaj šefa Frensisa Kariukija da unapredi život stanovnika u selu, koristeći društvenu mrežu Tviter.

Kariuki obično šalje poruke putem Tvitera o nestaloj deci ili životinjama, dokazujući da se „moć društvenih mreža proširila čak i na zabačena afrička sela".

„Braon-bela ovca je nestala, ima najlonski kanap oko vrata i pripada Mvangijevom ocu", tvitovao je šef nedavno. Ubrzo nakon toga je pronađena.

Kariuki ističe da su među njegovih 300 sledbenika na Tviteru i lopovi iz sela. Kao primer navodi slučaj s početka godine kada je poslao poruku o krađi krave. Malo kasnije ju je našao ostavljenu, vezanu za stub.

„Tviter nam pomaže da uštedimo i vreme i novac. Ne moram više da pišem pisma ili štampam plakate za čiju distribuciju je potrebno vreme, a i skupi su", objašnjava ovaj bivši učitelj.

Poslednja istraživanja pokazuju da raste broj korisnika Tvitera u Africi. Najviše se ova društvena mreža koristi u Južnoj Africi, a na drugom mestu je upravo Kenija.

U poslednja tri meseca prošle godine, Kenijci su poslali gotovo 2,5 miliona poruka. Više od 80 procenata onih koji su učestvovali u istraživanju kaže da Tviter koristi za komunikaciju sa prijateljima, dok 68 odsto prati vesti preko ove društvene mreže.

 

izvor: RTS

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković