webinfo

A+ A A-

Žene rade tri puta više od muškaraca

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/slike/zenerade.jpg'
There was a problem loading image 'images/slike/zenerade.jpg'

zenerade.jpgOsim odlaska na posao spremanje u kući obaveza je lepšeg pola u 71 odsto slučajeva, pranje u 80 odsto, a kuvanje u 60 odsto. Na nejaka muška pleća padaju sitnije popravke, zamene sijalica...

 

Nekada se znao "red": muškarci su išli u lov, žene su rađale i održavale pećinu. Čak i kada se sa lova prešlo na trgovinu i poljoprivredu, a iz pećina u nešto komfornije stambene jedinice, situacija se nije mnogo promenila. Žene i dalje rade sve poslove u kući, a osim toga moraju i da zarađuju, piše "Press".

Najnovija istraživanja o vrednovanju ženskog rada pokazuju da su žene plaćene daleko manje od muškaraca, što i nije neka nova vest, ali svakako je iznenađenje da bi samo za poslove koje obavljaju kod kuće mogle da zarade najmanje jednu mesečnu platu.

Kada se od takozvanog "budžeta vremena" oduzme radno vreme, odlazak na posao i potom povratak, te puko zadovoljavanje fizioloških potreba (konzumiranje hrane i pića), onih nekoliko preostalih sati neki potroše ispred televizora, a neki sa krpom u ruci.

U kućnim poslovima, kao što znamo, ne učestvuju svi podjednako, jer je u tom segmentu angažman žene tradicionalno najveći. Štaviše, poslednja istraživanja pokazala su da u domaćem radu lepši pol učestvuje 75 odsto, a muškarci tek 25.

"To jeste problem, mada danas ipak mnogo manji nego ranije", kaže za "Press" sociolog Zoran Stojiljković, i pojašnjava:

"Na kućne poslove, na primer, danas se troši manje vremena nego pre 50 ili 100 godina. Ako ćemo da banalizujemo, postoje servisi kojih ranije nije bilo, pa se tako danas u prodavnici može kupiti skuvan ručak koji nije mnogo skuplji od onog koji biste vi kod kuće sami spremili. "

Tačno je da žene više učestvuju u domaćim poslovima, ali se i muškarci sve više angažuju, pogotovo poslednjih godina.

Da bi se očistio stan od pedesetak kvadrata, kako su nam objasnili profesionalci iz servisa za čišćenje "Kristal", potrebno je oko osam radnih sati, ne računajući peglanje i kuvanje.

Prosečnom detetu, s druge strane, treba nekoliko sekundi da ga ponovo uprlja, tako da jednoj ženi, obrni-okreni, dnevno ne gine bar sat vremena druženja sa usisivačem. Na to treba dodati i kuvanje, koje sa pranjem sudova oduzme i više od jednog sata dnevno, ali i peglanje, brigu o deci i druge slične aktivnosti.

Firme koje održavaju domove sa zadovoljstvom bi vas rešile tih obaveza, ali uz podrazumevajuću novčanu nadoknadu od 300 dinara po satu. Dakle, ako računamo da je za održavanje jednog domaćinstva potrebno između tri i četiri sata dnevno ispada da bi žena, kada bi joj se plaćalo za te poslove, zarađivala između 900 i 1.200 dinara po danu, odnosno između 27.000 i 36.000 mesečno!

Nije sporno da muškarci sve češće i u sve većem broju pomažu svojim suprugama/devojkama u obavljanju kućnih poslova, ali ne svih. Tako je, primera radi, spremanje u kući obaveza lepšeg pola u 71 odsto slučajeva, pranje u 80 odsto, a kuvanje u 60 odsto.

Na nejaka muška pleća padaju sitnije popravke i zamene sijalica (84 odsto), kao i plaćanje računa (61odsto, a misli se na odlazak do šaltera, a ne na finansiranje).

U ovom segmentu, jasno je već na prvi pogled, žene i muškarci nisu ravnopravni, s tim što Zoran Stojiljković podseća da za takav odnos nije kriv isključivo jači pol.

"Da bi se žene emancipovale, nije dovoljno promeniti samo svest muškaraca već i samih žena. Naročito na ovom našem podneblju. Znate, ako malo bolje pogledate, među ženama ima tek malo manje konzervativaca nego među muškarcima. Sve su nas vaspitavale naše majke, koje su vaspitavale njihove, i tako dalje", kaže ovaj sagovornik "Pressa".

S druge strane, pre nego što počnu da fantaziraju o plaćanju kućnih poslova, ženama bi valjalo da se izbore za jednaka primanja u ovim "konvencionalnim" profesijama, jer je lepši pol i na globalnom nivou mnogo manje plaćen od muškog.

Prema podacima Evropske unije, za istu poziciju na istom poslu muškarci u proseku primaju 17,8 odsto veću platu od žena, s tim što se taj procenat u Estoniji penje i do 30 odsto, u Češkoj do 26, a u Nemačkoj 23 odsto.

Zanimljivo, u našoj zemlji razlike u zaradama manje su nego u najrazvijenijim državama sveta, pa retko kada pređu desetak odsto, piše "Press".

(MONDO)

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković