webinfo

A+ A A-

Ni MI5 nije saznao gde je rođen Čarli Čaplin

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/slike/caplin.jpg'
There was a problem loading image 'images/slike/caplin.jpg'

caplin.jpgBritanska obaveštajna služba MI5 špijunirala je komičara Čarlija Čaplina nakon što ga je FBI proglasio levičarem i zatražio od Britanaca pomoć u istrazi, ali njegovo pravo ime i mesto rođenja i dalje su pod velom misterije.

 

Agencija MI5 otvorila je 1952. godine dosije o zvezdi nemog filma nakon što je američki Federalni istražni biro došao do zaključka da Čaplin favorizuje komuniste. FBI je glumca opisao kao "Holivudskog boljševika" i zamolio MI5 da proveri njegovo poreklo, kako bi mu zabranili da uđe u zemlju.


Veruje se da je glumac rođen 16. aprila 1889. godine u južnom Londonu, ali istraga britanskih agenata pokazala je da nigde ne postoje dokumenta o njegovom rođenju. "Sve je to prilično neobično, naročito posle istrage MI5, da datum i mesto rođenja tako poznate zvezde kao što je Čarli Čaplin ostanu nepoznati", rekao je zvanični istoričar britanske tajne službe, profesor Kristofer Endru.
Kada je Čaplin 1953. napustio SAD nije mu bilo dozvoljeno da se vrati u zemlju, a britanska agencija je još 1958. zaključila da američke tvrdnje nemaju osnova i da on nije bio agent.

izvor: 021.rs

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković