webinfo

A+ A A-

Dr Zoran Kikić: Važnost preventivnih pregleda

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_ZoranKikic.jpgRedovni preventivni pregledi najbolja su zaštita za žene od sve brojnijih ginekoloških kancera. Ipak, većina žena u Srbiji ne ide na redovne ginekološke preglede, već to to čine isključivo kada su u drugom stanju ili imaju zdravstvene probleme.

Opširnije u video prilogu.

 

Kako ističe dr Zoran Kikić, ginekolog akušer, svest žena, u vezi sa preventivnim pregledima i njihovoj važnosti je još uvek na prilično niskom nivou
-Nekih 30 posto žena dolazi redovno, dakle, jednom godišnje na preventivne preglede. Nekih 30 posto žena dolazi jednom u dve do tri godine, dok 30 posto žena uopšte ne dolazi na preventivne preglede i u ordinaciju dođu isključivo kada imaju neki problem ili su trudne.
Zašto je to tako? Razloga ima više, a istakao bih nedovoljno zdravstveno vaspitanje o važnosti, kako ginekoloških, tako i ostalih preventivnih pregleda. Pojedine države su to rešile na taj način što su preventivne preglede uvele kao obavezne i sankcionišu nedolaske.

Pored svesti o važnosti preventivnih ginekoloških pregleda, ne smemo zanemariti ni seksualnost mladih, koja ne treba da bude ni zabranjivana, ni nametana, već prihvaćena kao prirodan deo svakog ljudskog bića. O neophodnosti edukacije adolescenata o ovim temama uglavnom postoji slaganje u našem društvu. Pa ipak, u postojećem sistemu obrazovanja nema predmeta koji bi se time bavio.
-Ovom temom ne treba da se bave samo zdravstveni radnici, već cela zajednica. Mladi su zainteresovani i poprilično znaju, zahvaljujući internetu. Nažalost, podaci kojima raspolažu, nisu uvek egzaktni, te bi odgovore na sva pitanja koja imaju, trebalo da potraže kod stručnjaka.
Pre 30 do 40 godina, prva menstruacija kod žene je nastupala između dvanaeste i četrnaeste godine. Sada je to negde između devete i deste godine. Dakle, devojčice ranije seksualno sazrevaju, i najverovatnije, ranije stupaju i u seksualne odnose – zaključuje Kikić.

Specijalistička ordinacija za ginekologiju i akušerstvo "Kikić"  nastoji da pruži potpunu ginekološku zaštitu, negu i lečenje ženama u svim fazama života. Kako dodaje dr Zoran Kikić, u ovoj ordinaciji se mogu obaviti sva ispitivanja u oblasti ginekologije, akušerstva i dojki, korišćenjem najmodernije medicinske opreme.
-Specijalistička ordinacija za ginekologiju i akušerstvo "Kikić" počela je sa radom novembra 2017. godine. Ordinacija pruža preventivne ginekološke preglede, ultrazvučne preglede, sve ginekološke intervencije koje se mogu obaviti ambulantno u lokalnoj ili opštoj anesteziji, vođenje trudnoće, saveti i terapija u toku menopauze, kontracepcija.

 

Specijalistička ordinacija za ginekologiju i akušerstvo "Kikić" se nalazi u ulici Potiska 25 u Bečeju.
Radno vreme:
-ponedeljak, sreda, petak od 08:00 do 13:30h,
-utorak i četvrtak od 16:00 do 20:00 časova.
Tel: 060 140 47 47, 021 6915 595

Posetite SAJT specijalističke ordinacije za ginekologiju i akušerstvo Kikić

  • ginekoloskaordinacijakikic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković