webinfo

A+ A A-

Članci

Crnjanski - dokumentarni film Pozoriste Becej

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Crnjanski_plakat.jpgU utorak, 31. maja, u Velikoj sali Gradskog pozorišta održaće se projekcija dokumentarnog filma o Milošu Crnjanskom. Projekcija počinje u 20 časova a posle filma biće organizovan razgovor o književnom delu Crnjanskog. Sa rediteljem filma, Danilom Bećkovićem, razgovaraće Žarka Svirčev. Ulaz je slobodan.Dokumentarni film "Crnjanski" pojavio se na nekoliko festivala ("Prvi kadar" u Sarajevu, "Beldoks" u Beogradu, "Evropa oko Evrope" u Parizu) i svuda je dobio odlične kritike. U ulozi naratora pojavljuje se Bojan Žirović.

Pored toga što je bio jedan od najvažnijih srpskih umetnika, Miloš Crnjanski je živeo jednu od najtragičnijih sudbina u novijoj srpskoj istoriji. Njegova životna priča usko je isprepletana sa prelomnim momentima naše nacionalne sudbine u dvadesetom veku. Dva perioda u životu Crnjanskog oštro su suprostavljena: mladost u uzavrelom i haotičnom javnom životu prestonice mlade Kraljevine, i starost, po povratku u Beograd koji je postao glavni grad disciplinovane i birokratizovane SFRJ. Kroz ovaj kontrapunkt pred nama oživljavaju dva različita vremena – ali i dva skoro sasvim različita čoveka.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković