webinfo

A+ A A-

Članci

Jednokratna pomoć bivšim Pikovcima

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_Beej_optina.jpgMada je do dnevnog reda druge sednice Skupštine opštine Bečej u novom sazivu stigla kao dopuna, Odluka o utvrđivanju programa prevazilaženja stanja socijalne ugroženosti određene kategorije stanovništva na teritoriji opštine Bečej, bila je centralna tema rasprave, a pokazale su se i političke polarizacije.Rasprava je, pokazalo se, bila nepotrebna, jer je reč o Zaključku Vlade Republike Srbije da se bivšim zaposlenim radnicima PIK Bečej isplati jednokratna novčana pomoć. Predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića iritirala je činjenica da su, sada je već jasno, opozicione odborničke grupe „Dosta je bilo – Saša Radulović“, sa tri odbornika, i Mađarski pokret - za promene – dr Tamaš Korherc – DZVM, sa četiri odbornika, od ukupno 36 odbornika bečejskog parlamenta, bili uzdržani prilikom glasanja da se pomenuta tema uvrsti u dnevni red.
- Nije mi jasno da li to znači da su odbornici koji nisu glasali da se pomenuta tema uvrsti u dnevni red protiv toga da se sugrađanima koji su ostale bez posla, ne svojom krivicom, ne isplati obezbeđena novčana nadoknada - zapitao je Radojević sa skupštinske govornice.
On je izneo genezu čitavog problema, od toga da su u decembru prošle godine, posle prodaje PIK Bečej u bankrotu, bez posla ostala 785 lica, da se, u međuvremenu, 230 zaposlilo, da se veliki broj onih koji su ostali bez posla obratio Centru za socijalni rad u Bečeju i onda je krenula koordinirana argumentovana akcija lokalne samouprave i pomenutog Centra prema republičkoj Vladi s ciljem da se nađe mera za prevazilaženje nastalog socijalnog problema. Posle višemesečne aktivnosti, naišlo se na razumevanje Vlade, u smislu izrade odgovarajućeg akta radi isplate pomoći iz sredstava tekuće budžetske rezerve. U narednih pet dana predstoji prijavljivanje bivših zaposlenih radnika PIK Bečej, a onda će lokalna samouprava utvrditi konačan spisak onih kojima će se isplatiti jednokratna novčana pomoć, zatim kriterijume i utvrditi ukupan iznos potrebnih sredstava za ovu namenu. Sve to u roku ne dužem od 30 dana.
Kriterijum za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć je da se lice vodi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najranije od 15. decembra 2015. godine, a najkasnije da su na istu prijavljena do 15. aprila. Visina novčane pomoći je od 63.162 dinara do 252.648 dinara i utvrđuje se u skladu s predloženim kriterijumima. Lica koja su socijalno ugrožena, a koja su bila radno angažovana više od 25 punih godina u preduzeću, dobiće 12 prosečnih neto minimalnih zarada za period januar – decembar 2015. godine. Lica koja su imala manje od 25, a više od 15 godina rada isplatiće se devet zarada, odnosno 189.486 dinara. Ko je bio zaposlen manje od 15, a više od pet godina dobiće šest mesečnih zarada ili 126.324 dinara, a ko je radio više od jedne, a manje od pet godina, dobiće tri prosečne mesečne zarade, odnosno 63.162 dinara.
U prijavljivanju će pomoći određena služba u Skupštini opštine Bečej, a isplatu pomoći vršiće Centar za socijalni rad Bečej. U svakom slučaju, najvažnije je da se priskočilo u pomoć bivšim „pikovcima“ i da se na tome intezivno radi.

Izvor: http://www.dnevnik.rs-V. Jankov

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković