webinfo

A+ A A-

Članci

'NEKOM MAJKA - NEKOM MAĆEHA'

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_becejraspodela.pngZa sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej, ove godine je bilo namenjeno 4 miliona dinara iz opštinskog budžeta. Odlukom stručne Komisije i Rešenjem donetim od strane, tada zamenika, a sada predsednika opštine Bečej, Dragana Tošića, taj novac će biti raspoređen na projekte sedam medija, među kojima nema i lokalnog portala Webinfo!

 

REŠENJE O RASPODELI SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA ZA OSTVARIVANJE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA NA TERITORIJI OPŠTINE BEČEJ U 2016. GODINI


b_350px_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_novi-becej-raspodela_1.png Članovi stručne komisije u sastavu Maja Rakovic, predsednica udruženja „RAB Srbija“, Ivica Šmit, glavni i odgovorni urednik Radio Srbobrana i Nevena Subotić - medijski stručnjak, odlučili su da "ne podrže" projekat portala Webinfo - "Informiši se i ti" koji je za cilj imao unapređenje informisanja građana opštine Bečej.
Shodno tome, redakcija portala Webinfo je svim članovima Komisije uputila "primedbu" u kojoj želi da ukaže na ovu, u potpunosti, neshvatljivu odluku.

 

 

PRIMEDBA NA ODLUKU KOMISIJE O RASPODELI SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA ZA OSTVARIVANJE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA NA TERITORIJI OPŠTINE BEČEJ U 2016. GODINI

   "Kao Komisija koja je odlučivala o „budućnosti bečejskog informisanja“ za 2016. godinu, verujem da ste dobro upoznati sa istorijatom, rezultatima i samim radom svih medija na teritoriji opštine, pa i portala Webinfo. Ipak, biću toliko slobodna da Vas podsetim na medij za koji ste rekli da ne zaslužuje finansijsku podršku po ovom Konkursu.

    Portal Webinfo, nastao iz iskrene želje za nezavisnim i pravovremenim informisanjem, prvo je neformalno informisao lokalno građanstvo 3 godine, a potom je kao medij registrovan 2011. godine. U to vreme, projektnog finansiranja medija nije bilo ni u naznakama, a danas je postalo svojevrstan „biznis“ kada pojedinci konkurse vide samo kao „unosan posao“ i priliku da zarade.
Od samog starta smo se opredelili za informisanje građana dve opštine – Bečej i Novi Bečej te stoga imamo novinare i redakcije u oba mesta. Na ovim područjima smo, sa ponosom to ističemo, „pioniri multimedije“ - prvi smo iskoristili mogućnosti i prednosti koje donosi internet-multimedijalno informisanje – objedinjavanje tekstova, fotografija, audio i video priloga.
Za 5 godina, koliko formalno trajemo, od opštine Bečej nikada nismo dobili ni jedan dinar za informisanje, iako smo prema svim akreditovanim i zvaničnim pokazateljima statistike – najposećeniji internet portal na teritoriji obe opštine!
Pored svakodnevnih lokalnih informacija, na portalu se mogu naći i autorski istraživačkih tekstovi o aktuelnim temama.
Ove godine, portal Webinfo učestvuje na projektu „Mreža 021“ koji realizuje Radio 021 u partnerstvu sa još 20 vojvođanskih medija. Tražeći odgovore na pitanja sudske efikasnosti, budžetske odgovornosti i ljudskih prava u okviru projekta, ja lično pišem i radim na istraživačkim tekstovima i radio prilozima na teritoriji opštine Bečej, šta smatram vrhuncem novinarske profesije i informisanja. Činjenica da smo izabrani i prepoznati od strane jednog referentnog medija kao što je Radio 021, pokazuje da smo priznati i cenjeni u svetu informisanja.
Ideja kojom smo se vodili i cilj ka kojem stremimo od samog početka jeste informisanje građana o ozbiljnim društveno odgovornim temama, a ne puko izveštavanje o aktivnostima lokalne samouprave i trčanje za čelnicima vladajuće koalicije, o čemu uglavnom, čast izuzecima, informišu bečejski lokalni mediji.
Iako od opštine Bečej nikada nismo dobili sredstva za informisanje, radili smo to sa puno entuzijazma, kvalitetno i u kontinuitetu, ali, složićete se, medij bez finansijske podrške – teško da se može unaprediti.

Praktično to izgleda ovako:
„Negde daleko, iza sedam brda i sedam gora, postoje mediji koji žive i rade u slozi. Neki rade više, neki manje. Ipak, neki mediji, odlukom Komisije iz godine u godinu dobijaju finansijske injekcije, a neki ne. Shodno tome, neki se razvijaju, a neki, opet ne. Neki čak dobiju novac a da ni novinara na terenu nemaju. Ishod je jasan. Više novca, veća redakcija, nova oprema, veći broj medijskih sadržaja za neke medije, te opstanak i preživljanje za druge“. (Mi smo ti drugi )
Verujem da se svi slažemo da se sredstva na konkursima dodeljuju za nešto što će se raditi, za aktivnosti koje se planiraju i navode u projektima, a ne na osnovu dosad urađenog. Ono što je dosad urađeno, odnosno - broj medijskih sadržaja i njihov kvalitet je nešto što daje garancije i kredibilitet prilikom apliciranja.

U Rešenju koje smo dobili povodom „neprepoznavanja našeg projekta „Informiši se i ti“ u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej u 2016. godini“, naveli ste sledeće: "Komisija nije prepoznala izražen javni interes ovog projekta za stanovništvo Bečeja, te je iz navedenog razloga i zbog velikog  broja internet portala, oganičenog budžeta i želje za razvijanjem lokalnih medija koji svakodnevno objavljuju lokalne sadržaje, komisija ne dodeljuje novčana sredstva."
Moram priznati da sam iznenađena, razočarana i uvređena ovim, čak i gramatički neispravnim obrazloženjem Komisije, te stoga postavljam pitanja i reagujem:
- Kako Komisija ne prepoznaje javni interes ovog projekta za stanovništvo Bečeja kada je cilj istog unapređenje već postojećeg informisanja Bečejaca na portalu Webinfo?
- “Veliki broj internet portala”??!! – Do nedavno su postojala samo dva registrovana internet portala koji su informisali građane opštine Bečej, a od februara ove godine, registrovan je još jedan.  Pa i da ima 1000 portala, za očekivati je da svima koji zadovoljavaju kriterijume, sredstva budu dodeljena ravnomerno i u skladu sa mogućnostima. Što me dovodi do pitanja “Da li ste Vi ravnomerno raspodelili sredstva?”
- “Želja za razvijanjem lokalnih medija koji svakodnevno objavljuju lokalne sadržaje”!!??? – Vi kao Komisija ne možete imati želju niti potrebu da išta razvijate. To je kršenje propisa. Zar Zakon nije donet upravo zato da se mediji ne favorizuju? A svakako, ne možete u obrazloženju da se pozovete na nešto što prilikom raspisivanja Konkursa nije navedeno kao uslov! Osim toga, mi jesmo lokalni medij koji svakodevno objavljuje lokalne sadržaje!

     Nedavno je UNS objavio nešto o čemu se donedavno samo šaputalo – novci za medijske projekte dele se, po pravilu – oni koji dodeljuju novac, dodeljuju ga samima sebi. Ne želim da bilo šta insinuiram, ali, nakon Vaše odluke da “ne prepoznate naš projekat”, ne mogu, a da se ne zapitam...”

S poštovanjem
Tijana Janković, urednik i novinar portala Webinfo

 

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković