webinfo

A+ A A-

Članci

OPREZ - Povećane koncentracije polena ambrozije u Bečeju

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Ambrozija.jpgDozvoljena vrednost ambrozije je 15 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a kako prenose nadleženi, najgora situacija je u Bečeju gde su zabeležene vrednosti čak 650. u Beogradu je protekle nedelje zabeležena između 50 i 70.

 

- S obzirom da kiša nije padala i da se ne očekuje uskoro, koncentracija polena je preko graničnih vrednosti. Od prvog do petog septembra očekujemo najveće vrednosti, jer tada cvetaju bočne grane ambrozije - upozorava Mirjana Mitrović, koordinator programa za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Cvetanje ambrozije traje od kraja jula do kraja septembra. Zato se osobama koje su alergične na polen preporučuje da izlaze uveče u šetnju, kad rosa smanji koncentraciju polena u vazduhu, ili posle kiše. Oni koji imaju problema moraju da se obavezno pridržavaju propisane terapije lekara i da redovno održavaju higijenu nosa fiziološkim rastvorom.

izvor: blic.rs

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković