Kažu da će ova zima biti oštra, a jaka zima se lakše podnosi uz jaku hranu. Da li ste spremni?

U Futogu se upravo održava tradicionalna privredno turistička manifestacija "Kupusijada". Ako niste stigli da odete do ovog mesta koje se nalazi na sredini toka reke Dunav, znajte da kupus koji se tamo uzgaja, a za koji mnogi kažu da je najbolji u Srbiji, možete da kupite i na pijacama širom zemlje.

Takođe, taj kupus ćete uskoro moći da kupite i u kiselom "izdanju". Mada, zašto ga ne biste sami ukiselili. Evo kako.

Glavice srednje veličine se očiste od spoljnih listova, malo se zareže koren, a potom se ređaju u dobro oprano bure koje na dnu ima slavinu za pretakanje rasola. Kupus se postavlja tako da koren bude okrenut ka dnu bureta.

Prokuvati i ohladiti vodu u kojoj se potom rastvori so. Na 100 kg kupusa ide 3 kilograma soli. Naliti bure da kupus ogrezne, a zatim poklopiti nekim teškim predmetom, kamenom najbolje, koji će držati glavice da ne plivaju po kaci.

Bure dobro zatvoriti i ostaviti u podrumu, špajizu ili nekom drugom prohladnom mestu gde će ostati tokom cele zime. Vodite računa da nije na nekom suviše hladnom mestu gde može da zamrzne.

Raso iz kupusa se mora redovno pretakati. Tečnost koju ste ispustili sa dna vratite u bure, i tako dva puta nedeljno.

Ako vremenski uslovi to dozvoljavaju, kupus u buretu može da stoji do maja, čak i juna meseca. Da li znate da je rasol, kao nusprodukt kiselog kupusa, čest sastojak dijeta za mršavljenje jer ubrzava varenje. Posebno je delotovran protiv mamurluka.

Inače, kupus vrenjem ili fermentacijom ne gubi svoje korisne sastojke. Naprotiv, neki sastojci koji su dobri za zdravlje razvijaju se tek procesom vrenja. Mlečna kiselina koja tada nastaje, jača imuni sistem, regulišu probavu, obnavljaju crevnu floru... Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina K, C, B6, kao i folne kiseline.

Dakle, uživajte u kiselom kupusu bez griže savesti. Možete da ga isečete na krupnije kocke i pospete istucanom suvom paprikom, ljutom ili slatkom, ali i da napravite razna kuvana jela. Domaćice u Srbiji najčešće od kiselog kupusa spremaju sarmu i podvarak. A šta je ukusnije? O tome se polemika vodi od davnina.



(MONDO)


 

NAJČITANIJE

Proleće u Velicki Comercu: Upis i prodaja jednodnevnih ...

Opština Bečej je u okviru Javnog poziva za dodelu besp...

Od svog osnivanja 1997. godine u Bečeju, Srbija, Sigma ...

U ponedeljak, 25. marta bez struje delovi Bečeja i Bač...

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović dana...

Menopauza je prirodna faza u životu svake žene koja mo...

NAJNOVIJE

Market Svetofor u Novom Bečeju nudi bogat izbor proizvo...

Posao za radnika na silosu. ...

Posao za saobraćajnog tehničara ...

Menopauza je prirodna faza u životu svake žene koja mo...

U ponedeljak, 25. marta bez struje delovi Bečeja i Bač...

Opština Bečej je u okviru Javnog poziva za dodelu besp...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži