webinfo

A+ A A-

Članci

POGAČA DOBIJA NOVO RUHO

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PressTrgRenoviranje2016_6.JPGBečejski trg, popularna “Pogača”, uskoro će izgledati mnogo drugačije. Radovi na rekonstrukciji nedavno su započeti i, prema izjavama nadležnih, to je tek početak radova na uređenju centra Bečeja.

 

U ponedeljak, 26. septembra, u Maloj sali bečejske opštine, održana je konferencija za medije povodom radova na rekonstrukciji trga u Bečeju. Prisutnim novinarima obratili su se predsednik opštine Bečej, Dragan Tošić i pomoćnica predsednika opštine za urbanizam, građevinu i komunalne delatnosti, Daniela Doroslovački.

Predsednik Tošić je podsetio da je rekonstrukcija počela petnaestog septembra, da je rok za završetak 210 dana, te da je, posleb_220_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PressTrgRenoviranje2016_1.JPG sprovedenog postupka javne nabavke, izvođač radova “Putinvest”, odnosno, konzorcijum firmi koje ovo preduzeće predvodi. Vrednost projekta je 111,15 miliona dinara (bez PDV-a). Takođe, on je naglasio da su za koordinatore projekta određeni Daniela Doroslovački i Milica Nešić koja će na tu funkciju stupiti prvog oktobra.

Na pitanje novinara vezano za izmeštanje spomenika “Pobeda” sa trga na Tiski kej, Tošić je istakao da se upravo završava

U fokusu rekonstruisanog trga biće krug, odnosno - kružnice kao "ortogonalni sistem komunikacionih pravaca". Novi trg će na neki način biti podsetnik na ranije, prošle slike ovog prostora. U samom središtu nalaziće se svetlosno-skulpturalna vertikala, dok je konstrukcija fontane zamišljena kao "stalna predstava vode i svetla“.

b_290_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_NoviBecejtrg.jpeg

Prema projektu, predviđene su dve fontane. Jedna fontana će biti smeštena u okviru centralnog motiva, a druga, tzv. "parterna fontana" južno od ulaza u gradsku kuću. 
Za drvorede su birane vrste na osnovu izgleda, uklapanja, boje, i one koje su "zadate" od strane Zavoda za zaštitu prirode. Predviđene su i klupe sa naslonom, klupe bez naslona i kante za otpatke. Postojeće klupe, njih 29, će se demontirati i vratiti kada se završe radovi na rekonstrukciji trga, a ujedno je potrebno ovaj broj klupa dopuniti u istom oblikovnom i koloritnom stilu sa postojećim i to do broja 50.

postament (postolje) i da se nakon toga, očekuje i premeštanje.
Na ovo se nadovezala i Doroslovački pojasnivši da je, pre svega, ekonomičnije izvesti izradu postamenta u okviru ovih radova, a i da će uklanjanje granitnih ploča sa trga znatno olakšati postupak preseljenja spomenika. Što se same tehnike preseljenja i potencijalne rute tiče, postoje tri različita rešenja od kojih će se odabrati optimalno na predstojećem sastanku koordinatora projekta sa izvođačima. Predviđeno je da se spomenik izmesti kod grba Bečeja na bečejskoj dolmi okrenut ka Tisi, te će biti i adekvatno osvetljen i predstavljaće svojevrstan reper na bečejskom keju. Samu lokaciju odabrali su predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika u skladu sa zakonom i svim procedurama.

Takođe, Daniela Doroslovački je skrenula pažnju na to da je usled predstojeće grejne sezone ocenjeno kao je potrebno da se izvedu i radovi na južnom toku toplovoda koji prolazi kroz strogi centar Bečeja. U pitanju su radovi na spajanju severnog i južnog toka toplovoda, kao i radovi na rekonstrukciji samog južnog dela toplovoda. Ona je naglasila da je potrebno izvesti ove radove što pre, da bi se oni završili do početka grejne sezone, te da ne bi dolazilo do problema sa grejanjem tokom grejne sezone.


b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_PressTrgRenoviranje2016_5.JPGŠto se samih granitnih ploča po kojima je trg i bio prepoznatljiv, prvi čovek Bečeja je rekao da je do vikenda sa trga uklonjeno približno 630 metara kvadratnih,
-Granitne ploče koje skidamo sa trga, kao što vidite, postavljamo na palete u dogovoru sa DTD-om Srednja Bačka. Kod njih ćemo skladištiti sve te ploče. Tamo postoje portiri, postoje ljudi koji to mogu sačuvati na najbolji način”.
Dalja upotreba tih granitnih ploča još nije precizirana, postoje različiti planovi za njih, ali je kao ključno naveo da one neće biti prodavane, već će se iskoristiti za građenje i dalje uređenje Bečeja i okolnih mesta.
Pomoćnica predsednika opštine dodala je i da će se u skladu sa projektom rekonstrukcije voditi računa i o očuvanju drvoreda i količine zelenila na gradskom trgu, te da će drveće koje je posečeno biti zamenjeno sadnicama odgovarajuće starosne dobi.
Na koncu, predsednik opštine uverio je prisutne da je rekonstrukcija trga tek prvi projekat u nizu i da su već za sledeću godinu planirani projekti renoviranja fasada na zgradi opštine i pozorišta, a da je proces renoviranja fasade crkve na trgu već u toku.

 

Radovi na školama - uskoro preciznije informacije!
Tokom ove školske godine će biti izvedeni i radovi na školama “Sever Đukić” i “Zdravko Gložanski”, kao i na Ekonomskoj školi, pre svega na polju povećanja energetske efikasnosti.
U vezi sa tim Dragan Tošić je naglasio da će radovi na školi “Zdravko Gložanski” biti mnogo kompleksniji, da će obuhvatiti, pored radova na povećanju energetske efikasnosti, i ozbiljnije radove na uređenju prostora. Kako se radovi ne mogu izvoditi tokom raspusta, đaci ove škole će biti prinuđeni da, bar prvo polugodište, pohađaju nastavu u drugim školama, tačnije u Gimnaziji i u školi „Petefi Šandor“ u Bečeju. Za učenike u Radičeviću je planirano da budu preseljeni u zgradu Doma kulture ili u neki drugi adekvatan objekat u selu. Deci koja budu išla u školu iz udaljenijih delova Bečeja, najverovatnije će biti obezbeđen autobuski prevoz. Vrednost projekta rekonstrukcije objekata škole Zdravko Gložanski je 36 miliona dinara. 50 odsto finansira Ministarstvo privrede, a 50 odsto lokalna samouprava. Uskoro će biti organizovani i roditeljski sastanci, gde će roditeljima dece biti saopšteno kada, u kojim smenama i u kojim obrazovnim ustanovama će biti organizovana nastava za đake.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković