webinfo

A+ A A-

Članci

NEĆU DA BRIGAM, HOĆU DA SE IGRAM!

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Decijanedelja2016.JPG

U ponedeljak, 3. oktobra, u maloj sali opštine Bečej održana je konferencija za medije povodom početka aktivnosti u okviru manifestacije “Dečija nedelja”.

 

Konferenciju je otvorila koordinatorka Dečije nedelje, Tatjana Mitić, pozdravivši sve prisutne i upoznavši ih sa ovogodišnjim motom manifestacije koji glasi “Neću da brigam, hoću da se igram!”. Inače, moto, (kao i program dešavanja tokom Dečije nedelje) donosi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ovim želi da se ukaže na potrebu za stvaranjem boljeg okruženja za decu u kojem ona mogu zaista da se igraju, relaksiraju i razvijaju bez briga i bezbedno, ali pre svega u skladu sa uzrastom deteta.

Dalila Dujaković, zamenica predsednika opštine Bečej, pohvalila je izuzetno bogat program ovogodišnje manifestacije i podsetila da je ova manifestacija od izuzetnog značaja jer skreće pažnju najšire javnosti na prava i potrebe dece.
“Pre svega, potrebno je stalno raditi na podizanju svesti o položaju deteta u našem društvu, kao i poboljšanju kvaliteta života najmlađih. U interesu dece je kontinuirana saradnja između porodice, obrazovnih i kulturnih institucija, institucija za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, a sve to uz podršku lokalne samouprave” kaže zamenica predsednika opštine. Ona je skrenula pažnju i na činjenicu da je opština Bečej realizovala nekoliko projekata vezanih upravo za poboljšanje uslova života i školovanja najmlađih. Između ostalih, tu spadaju i sanacija sanitarnih čvorova u školama “Sever Đurkić” i “Zdravko Gložanski”, izgradnja zone škole kod OŠ “Zdravko Gložanski” i škole za osnovno i srednje obrazovanje “Bratstvo”, zamena podstanice za grejanje u Tehničkoj školi i izgradnja parkinga ispred centralnog objekta vrtića. Ovu priliku, ona je iskoristila i da pozove sve pojedince, preduzetnike i privrednike sa teritorije opštine Bečej da uzmu aktivno učešće u realizaciji aktivnosti manifestacije “Dečija nedelja”.

Na dugogodišnju tradiciju ove manifestacije, ukazala je predsednica Društva prijatelja dece Bečej, Izabela Šormaz, ukazavši na to da ovo nije samo lokalna manifetacija, već da je još zakonom iz 1987. godine uvedena na nacionalnom nivou, te da se od tada realizuje svake prve pune nedelje oktobra širom države. Takođe, ona je podsetila da se sve aktivnosti, programi i ciljevi manifestacije realizuju u skladu sa najznačajnijim međunarodnim konvencijama, pre sve u skladu sa konvencijom UN o pravima deteta kojom se deci garantuju četiri osnovna prava (pravo na opstanak, život i razvoj; pravo na najbolji interes deteta, pravo na nediskriminaciju i pravo na participaciju). Šormaz je iskazala žaljenje što smo danas svedoci mnogobrojnih kršenja ovih prava u našem okruženju. S tim u vezi, ona je istakla poseban značaj ovogodišnje Dečije nedelje budući da ona označava početak rada na izradi novog Lokalnog akcionog plana za decu, strateškog dokumenta koji je toliko značajan da bez njega opštine ne mogu ni konkurisati za određene međunarodne projekte i finansijska sredstva iz oblasti dečije zaštite. Osvrnuvši se na sam moto manifestacije, rekla je: “Igra iz pedagoško-psihološkog smisla znači najvažniji podstrek za razvoj deteta i ona, u stvari, doprinosi da se formira emocionalno stabilno, socijalizovano i odgovorno mlado ljudsko biće. A uz to, i moralne norme se stiču u pravilnim aktivnostima dečije igre”

Čaba Štefaniga, član Opštinskog veća za kulturu, pohvalio je kako moto, tako i program ovogodišnje manifestacije uz to naglasivši da je cilj opštine Bečej da se zaista stvori jedno takvo okruženje u kojem deca mogu da uče, žive i da se igraju bez briga. Kao naročito bitno, podvukao je da je veliki broj organizacija civilnog društva i institucija u Bečeju uključen u realizaciju programa, čime je stvoren zaista kvalitetan tim što je, opet, rezultiralo kvalitetnim i ispunjenim programom tokom cele ove nedelje.

Koordinatorka Dečije nedelje, Tatjana Mitić, nadovezala se ukratko predstavivši plan aktivnosti za ovu Dečiju nedelju, poseban akcenat stavivši na sam prvi dan Dečije nedelje. “Ponedeljkom počinje humanitarna akcija “Deca deci” i to je već tradicionalno, na republičkom nivou, uključene su sve vaspitne i obrazovne ustanove, do četvrtka sakupljaju školski pribor i igračke. U četvrtak, u periodu od 9 do 12 časova, nose u Centar za decu i mlade i predaju tamo” rekla je Tatjana Mitić. Što se drugih aktivnosti tiče, ona je istakla niz aktivnosti u Narodnoj biblioteci, Dan otvorenih vrata u opštini Bečej, kao aktivnosti predviđene za ponedeljak. Što se predviđenog Eko dana u Goranskom parku tiče, ona je iskazala žaljenje što je zbog loših vremenskih prilika on morao biti otkazan. Za naredne dane Dečije nedelje predviđene su lutkarske predstave, tradicionalno crtanje dece iz vrtića ispred svojih objekata, predstave za decu u Gradskom pozorištu, otvaranje izložbe igračaka u Gradskom muzeju i još mnogo toga. Kao najznačajniju aktivnost, ona je istakla veliko dešavanje u petak kod Sportskog centra gde će biti postavljeni kreativni štandovi, organizovan izbor za princa i princezu Dečije nedelje, dodeljena lenta “Građanin po meri dece” i organizovan dečiji vašar. U slučaju kiše i lošeg vremena, aktivnosti se sele u sam Sportski centar. Posebnu pažnju skrenula je na činjenicu da će parking ispred Sportskog centra biti zatvoren zbog bezbednosti dece, te je zamolila roditelje da parkiraju na drugim za to predviđenim lokacijama.

Na kraju, čast da i zvanično otvori Dečiju nedelju pripala je Dalili Dujaković, zamenici predsednika opštine koja je još jednom poželela sreću svim učesnicima i realizatorima manifestacije čime je ovogodišnji program Dečije nedelje i zvanično otpočeo.

Pogledajte PROGRAM ovogodišnje Dečije nedelje. 

 

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković