webinfo

A+ A A-

Članci

Edukacija 'Zbilja, a šta ćemo s otpadom...'

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Projekatsdj.jpgProjekat “Izgradnja partnerstva za odgovorno upravljanje otpadom” realizuje Savez udruženja “Mladi rade”, sa sedištem u Kikindi u partnerstvu sa Unijom poslodavaca Vojvodine, osnovnim školama Sveti Sava iz Kikinde, Vasa Stajić Novi Sad, Jovan Cvijić Zrenjanin i Sever Đurkić Bečej i kompanijama Eko hemik (Novi Sad), Scan metals (Temerin) i SCT Cert (Kikinda).

 

Projekat je podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine na Javnom konkursu za dodelu sredstava za podršku projektima koje realizuju udruženja i druge organizacije civilnog društva u 2016. godini.  Ukupna vrednost projekta je 1.027.000 dinara, od čega je Ministrstvo obezbedilo 656.000 dinara, a nosilac projekta i partneri 371.000 dinara.
Generalni cilj projekta je da kroz informisanje i edukaciju doprinese izgradnji odgovornosti za postupanje sa otpadom i povezivanju različitih aktera u zajednici - privrednih subjekata, stručnjaka, OCD i građana (pre svega dece i mladih).

Projetak je posebno usmeren na dve ciljne grupe korisnika: predstavnike privrednih subjekata na teritoriji Vojvodine i učenike i nastavnike osnovnih škola u gradovima Kikinda, Bečej, Novi Sad i Zrenjanin. Očekuje se da među direktnim korisnicima bude najmanje 1300 učenika i nastavnika osnovnih škola, 140 predstavnika kompanija kao i grupa mladih stručnjaka za oblast zaštite životne sredine.

Ključne aktivnosti u radu sa obe grupe su: informisanje, edukacija i praktičan rad u upravljanju otpadom.
Projektnim timom rukovodiće Goran Sadžakov, analitičar zaštite životne sredine i član Upravnog odbora Saveza Mladi rade, a stručnim timom Vladimir Babić, konsultant, savetnik za hemikalije i savetnik za upravnjanje otpadom, iz partnerske kompanije Eko Hemik.

Rukovodilac projekta, Goran Sadžakov, analitičar zaštite životne sredine i dugogdišnji aktivista ističe: „Očekujemo da tokom rada

Serija edukacija za učenike VI, VII i VIII razreda započeće u Bečeju, u OŠ „Sever Đurkić“, 25. oktobra 2016. (utorak), od 13.30. Slede edukacije u Novom Sadu, Kikindi i Zrenjaninu, a potom i akcije prikupljanja električnog i elektronskog otpada, u saradnji sa operaterima „SKAN METALS“ i „S.C.T – CERT“.

sa privrednicima ali i kroz 50-ak radionica u školama utičemo na individualnu svest i probudimo odgovornost za životnu sredinu, za pravilno postupanje sa otpadom. Takođe, naša namera je da povežemo ljude u zajednici: predstavnike kompanija, mlade stručnjake, OCD i građane, a posebno dece i mlade. U ovoj oblasti, mi smo, na žalost, na početku. Zato treba raditi puno i kontinuirano. Savez „Mladi rade“ posebno računa na potencijale i energiju mladih ljudi i stvara uslove da oni budu ključni nosioci promena u oblasti zaštite životne sredine.“


Direktorka Unije poslodavaca Vojvodine Miljana Stojšić Stojanovska naglašava: „Za poslodavce je projekat od izuzetnog značaja i zbog toga UPV sa zadovoljstvom organizuje sedam informativnih sesija čija je tema “Upravljanje otpadom – obaveze poslodavaca“. Naime, većina naših članova, privrednika širom Vojvodine, želi da posluje zakonito i društveno odgovorno, ali da bi to uspeli, mora im se omogućiti informisanje i edukacija. Zaštitu životne sredine ne treba shvatiti kao teret, nego kao ulaganje u dobrobit, kako same firme, tako i njenih zaposlenih i cele zajednice“.


Volonter-saradnik u projektu Marko Kostić objašnjava zašto su on i njegove kolege i koleginice prihvatili poziv Saveza „Mladi rade“ i uključili se u aktivnosti: „Nama, mladim stučnjacima, omogućeno je da steknemo praktično iskustvo u oblasti upravljanja otpadom i reference koje mogu biti od koristi pri zapošljavanju. Sticanje praktičnog iskustva je od velike važnosti za našu struku, a očekujem i upoznavanje sa administrativnim poslovima i zaduženjima koje inženjer zaštite životne sredine ima u kompaniji. Značajna je i razmena informacija sa kolegama koji obavljaju poslove u oblasti zaštite životne sredine. Konačno, imamo priliku da damo svoj lični doprinos u podizanju svesti o važnosti reciklaže, separacije, pravilnog upravljanja i odlaganja elektronskog i električnog otpada“.


Projekat se realizuje na teritoriji Vojvodine i traje tri meseca (od 1. septembra do 30. novembra 2016.)

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković