webinfo

A+ A A-

Članci

OO SNS BEČEJ PROSLAVIO SVETU PETKU

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_OOSNS20162.JPGU četvrtak, 27. oktobra u večernjim časovima u prostorijama opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Bečeju obeležena je stranačka slava sveta Paraskeva, u narodu poznata i kao sveta Petka.

 

Pred velikim brojem okupljenih članova, simpatizera i drugih gostiju, prvo je obavljeno tradicionalno lomljenje slavskog kolača, a Dušan Milovanov je kumstvo preneo na Zorana Grbića. Nakon toga, prisutnima se obratio protojerej Dejan Stanojev koji je i vodio obred lomljenja slavskog kolača. On je podsetio prisutne da je sveta Paraskeva zaslužila epitet Prepodobna svojim bogougodnim životom i da je ovo jedna od najčešćih slava srpskog naroda.
Okupljenima se obratio i magistar Vuk Radojević, predsednik opštinskog odbora i pokrajinski sekretar za poljoprivredu. Zahvalivši se svima koji su došli da uveličaju obeležavanje stranačke slave, on je podsetio na odlične izborne i političke rezultate svoje stranke, zahvalio se svima koji su svojim radom i zalaganjem pomogli da se to ostvari, ali i upozorio da jako mnogo posla tek predstoji te da “samo ujedninjeni oko istih ideja, oko iste vizije možemo uspeti

b_670_406_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_OOSNS20161.JPG 


Prepodobna mati Paraskeva - sveta Petka

Sveta Petka, (Sveta Paraskeva, Pyatnitsa, Pyetka ili takozvana Petka Trnovska), srpska je svetica koja je rođena u gradu Epivatu, koji se nalazio između Silimvrije i Carigrada u Trakiji polovinom desetog veka nove ere. Pravoslavna je svetica i čudotvorka, a Crkva je slavi 14. oktobra po starom, odnosno 27. oktobra po novom kalendaru. Ovu Paraskevu srpski narod obično zove sveta Petka a u primorskim krajevima Petka Biogradska budući da su joj mošti dugo počivale u Beogradu. Još kao djevojčica, dok je s majkom odlazila u crkvu čula je reči Evanđelja: "Ko hoće za mnom ići, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj, i za mnom da ide" (Mk 8,34).
Nakon smrti svojih roditelja, Petka, željna podvižničkog života napustila je roditeljski dom i otišla u Carigrad, a zatim se zaputila u Jordansku pustinju. U svojoj dubokoj starosti otišla je u Epivat i živjela još samo dve godine, a za to vreme redovno se molila i često postila. Umrla je u jedanaestom veku.
Čudotvorne mošti svete Petke nalaze su u rumunskom gradu Jašiju.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković