webinfo

A+ A A-

Članci

Obeleženo 125 godina pčelarstva u Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_medari3.JPGU subotu, 5. novembra obeleženo je 125 godina pčelarstva u Bečeju. Tim povodom okupili su se pčelari iz Bečeja i okoline, kao i predstavnici pčelarskih udruženja iz Bosne i Mađarske.

 

Predsednik udruženje pčelara “Tisa”, Mile Mučalov je kao organizator skupa pozdravio sve prisutne i zahvalio se na dobrom b_300_169_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_medari1.JPGodzivu i podršci koju pčelarstvo uživa u Bečeju. On je podsetio i to da se ove godine navršava 125 godina pčelarstva u Bečeju što ovom i ovakvim skupovima daje posebnu važnost. Na njegove reči nadovezao se Dragan Kovačev, član opštinskog veća za privredu i preduzetništvo, rekavši da već duže vreme prati rad udruženja pčelara i da mu je izuzetno drago što broj članova raste i što su sastanci sve masovniji. Prema njegovim rečima, to ukazuje na to da “pčelarstvo nije više samo hobi, već i biznis koji raste”.
Jedan od gostiju na skupu bio je i dr Viktor Molnar iz pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede koji je naglasio da je uloga Fonda da pomaže poljoprivrednicima, te da su njihova “vrata uvek otvorena da pruže pomoć, savet ili informaciju
Prisutnim pčelarima i predstavnicima pčelarskih udruženja, obratio se i mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, izrazivši zadovoljstvo dugom tradicijom koju udruženje pčelara “Tisa” ima u Bečeju i velikim brojem članova koji ga čine. On je rekao i da je održao niz konstruktivnih sastanaka sa pčelarskim udruženjima, te da je kao rezultat toga “pronađeno” novih 10 milionara dinara za razvoj pčelarstva u rebalansiranom budžetu Pokrajine (prvobitno, bilo je predviđeno 5 miliona za ovu budžetsku stavku). “Obećavam i da ćemo u 2017. godini obezbediti ozbiljna budžetska sredstva za ovo, u istom ili većem iznosu. Nazad nećemo i ne možemo da idemo.”
b_300_169_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_medari2.JPGTakođe, Radojević je uputio sve zainteresovane da se obrate Fondu za razvoj poljoprivrede naročito u pogledu nabavke opreme za pčelarstvo. Niska kamatna stopa i povoljni uslovi vraćanja kredita, prema njemu, pravi su indikator toga da je Fond najbolji saveznik pčelara, a naročito onih koji tek počinju i ne poseduju nikakva finansijska sredstva. Kao posebno interesantno pčelarima, on je rekao i da se pokrajinska administracija usaglasila i založila za to da nacionalni park “Fruška gora” oslobodi pčelare plaćanja naknada za korišćenje parka tzv. “pašarine”.

Posle oficijelnog dela, program se nastavio tribinom o aktivnostima Saveza pčelarskih organizacija Srbije čiji je predsednik, dr Rodoljub Živadinović, jedan od gostiju skupa, ujedno i glavni govornik tribine.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković