webinfo

A+ A A-

Članci

NARODNA BIBLIOTEKA BEČEJ: NOVE KNJIGE, NOVE BIBLIO-IGRE, ALI I KONKURS ZA DIREKTORA

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Bibliotekanov2016.jpgU ponedeljak 14. novembra, u Narodnoj biblioteci u Bečeju održana je konferencija za medije povodom predstojećih i tekućih dešavanja vezanih za Biblioteku i njen rad.

 

Obraćajući se okupljenim predstavnicima medija, Izabela Šormaz, direktorica Narodne biblioteke Bečej, predstavila je program javne nabavke literature na mađarskom jeziku. Naime, lokalna samouprava odobrila je iznos od 1.000.000 dinara za nabavku ovih knjiga. Proces javnih nabavki sproveden je u celosti, a imao je dve partije: knjiga za odrasle (381 knjiga tražena javnom nabavkom) i knjiga za decu (549 knjiga traženo javnom nabavkom). Na tender su konkurisale “Šoljmoši” DOO iz Bačke Topole i “Korvina” DOO iz Kanjiže, međutim, kao bolja ponuda prihvaćena je ponuda prve firme. Firma “Šoljmoši” DOO ponudila je 409.995,55 dinara za prvu partiju i 412.638,00 dinara za drugu i ovom nabavkom Narodna biblioteka Bečej dobila je 930 novih knjiga. Prema rečima direktorice, ostatak sredstava koji je nastao posle javne nabavke biće upotrebljen za dalje uvećavane bibliotečkog fonda. Moram istaći da je od 2013. godine ovo prva značajna kupovina knjiga sredstvima obezbeđenim iz budžeta opštine Bečej”, naglasila je Šormazova. “Jako puno smo dobili stručne literature u kategoriji odraslih. Imamo dosta i naučne fantastike, beletristiku, kao i literaturu o zdravim stilovima života. Od dečije literature imamo značajna dela beletristike, romane za decu i veliki broj slikovnica koje su i najtraženije od strane kolega”.

Knjige su trenutno u procesu obrade i indeksiranja, ali se redom kojim bivaju uvrštene u knjižni fond i stavljaju na raspolaganje čitaocima. Očekuje se da u najskorije vreme sve budu dostupne čitaocima. Takođe, dirketorica Šormaz podsetila je i da je sprovedenim postupkom otkupa knjiga ovog leta i broj knjiga na srpskom jeziku znatno uvećan.

Druga tačka o kojoj je bilo reči na konferenciji, bio je konkurs za izbor direktora Narodne biblioteke Bečej. Konkurs je otvorenb_300_188_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Bibliotekanov2016b.jpg petnaest dana od dana objavljivanja u listovima “Danas” i “Magyar Szo”, a poslednji dan za konkurisanje jeste 17. novembar. Lica koja se javljaju na konkurs moraju imati visokoškolsko obrazovanje od barem 240 ESP bodova (fakultetsko obrazovanje u trajanju od četiri godine) iz oblasti društveno-humanističkih nauka, najmanje tri godine rada u kulturi (rad u instituciji kulture ili kao samostalni umetnik), da su državljani republike Srbije, te da nisu osuđivani za krivična dela. Kandidati moraju predati i strateški plan rada za naredne četiri godine. Posebno se ističe da je potrebno da kandidati govore srpski, mađarski i jedan strani jezik, da poznaju rad na računarima i da imaju organizacione sposobnosti i veštine. Interesantno je da podatke o osuđivanosti lica i državljanstvu može prikupljati i Narodna biblioteka Bečej, odnosno Upravni odbor koji i sporovodi konkurs, a na osnovu izjave kandidata. “Vrlo je važno naglasiti da kandidati sa cele teritorije Srbije mogu konkurisati na ovo radno mesto, dakle ne samo iz Bečeja” podsetila je direktorica Šormaz. Ona se ovom prilikom nije mogla izjasniti da li će se opet kandidovati budući da kao direktor biblioteke koja sprovodi konkurs mora čuvati tajnost sadržine samog konkursa.  
 
Na koncu, ona je obavestila prisutne da su počele aktivnosti u okviru programa “Biblio-igre”. Ovo je autorski projekt Narodne biblioteke Bečej koji su podržali Ministarstvo kulture, kao i fondacije “Betlem Gabor” i “Laslo Sekereši” koje su obezbedile sredstva za nabavku poklon knjiga učesnicima ove manifestacije. Prema rečima direktorice, već sada je veliki broj zainteresovanih osnovaca i srednješkolaca koji su podeljeni u šest grupa u skladu sa uzrastom i jezikom. “Mi smo odabrali literaturu koja je prikladna svakom uzrastu i deca su jako zainteresovana za čitanje. Kada im ponudimo nešto kreativnije i deca budu mnogo kreativinija i zainteresovanija nego kada im nudimo školsku lektiru kao štivo”, podvukla je Izabela Šormaz dodavši da je ovo odličan način da se školski sistem otvori i prilagodi mladima. Naročito je istakla i pohvalila srednjoškolce koji su se u prethodnim godinama pokazali kao najaktivniji.  

Termini aktivnosti u okviru “Biblio-igara” dostupni su na Fejzbuk stranici Narodne biblioteke Bečej i tamo se mogu pratiti iz dana u dan. Program će trajati naredne dve nedelje, a prvog dana osnovci iz prvog i drugog razreda “probijaju led”.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković