webinfo

A+ A A-

Članci

Promocija knjige - Fenomen rijaliti programa

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Fenomen_rijaliti_programa_c.JPGU petak 23. oktobra s početkom u 18:00 u Kreativnom centru Gradskog pozorišta Bečej, upriličiće se predstavljanje knjige Nevene Miljanović Petković - "Fenomen rijaliti programa". O fenomenu rijalitija govoriće autorka knjige.

 

 

"Kao narod skloni smo da zavirimo u tuđe dvorište pa nam rijaliti programi dođu kao rupa na tarabi. Superiorniji smo u bavljenju tuđim životima, dok smo istovremeno inferiorni da se uhvatimo ukoštac sa svojim problemima - kaže, za "Novosti" Nevena Miljanović Petković, kulturolog i profesor srpskog jezika i književnosti, autorka knjige "Fenomen rijaliti programa", u izdanju "Raške škole".

Iako će neko postaviti pitanje čemu analiza banalnog medijskog žanra, autorka tvrdi da su rijaliti programi fenomen novog vremena, ali i više od toga, oni su stil života.

- Rijaliti šou osvojio je poslovnu i umetničku sferu i sferu slobodnog vremena. U štampi i informativnim emisijama detaljno se iznose suvišni detalji, spaktakularno se izveštava čak i o tragičnom događajima. Naši skupštinski prenosi imaju sve elemente ovih programa, od prenosa uživo do postojanja dramatike, patetike i nekulture govora - kaže naša sagovornica.

U ovoj studiji čitamo i da ljudi u Srbiji nisu zadovoljni svojim životom pa gledaju tuđi. Rijaliti programi, objašnjava autorka, obraćaju se publici sa nedostatkom perspektive.

- Akteri su obični ljudi, bliski prosečnom gledaocu. Publika sudi, bira i odbacuje sa iluzornim osećanjem moći nad svojom i sudbinom učesnika po sistemu: ako ne mogu da sagledam sopstveni život, mogu gledati tuđi i uporediti sebe sa drugima. Publika potvrđuje sopstvene vrednosti kroz slične karaktere, ili se teši - uočavajući mane sa kojima se identifikuje. Gledajući druge kako se svađaju, vređaju i kompromituju, stičemo lažni utisak da smo bolji od njih."

(Novosti, jul 2015.)

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković