webinfo

A+ A A-

Članci

SALAŠI KAO IDEALIZOVANA SLIKA...

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Izlozba_Salasi_Becej.JPGU sredu 30. septembra u prostorijama Gradskog muzeja Bečej, otvorena je izložba "Salaši - između idealizovanog i stvarnog", autora Vesne Nedeljković Angelovski i Feđe Kiseličkog.

 

"Danas vidimo rezultat istraživanja sprovođen u nekoliko navrata, od 1987. do 2014. godine u ataru Bačkog Petrovog Sela. Pojam salaša evocira sliku idilične vojvođanske prošlosti, ali ne i realno stanje u kojima se salaši u ovom ataru danas nalaze. Zahvaljujući Ljubomiru Grubiću, Vladimiru Červenki i Feđi Kiseličkom na izložbi su prikazane fotografije (1987-2014.) koje prenose emocije koje se ne bi mogle iskazati rečima. Njihove fotografije su okosnica ove izložbe koja je rezultat dugogodišnje saradnje Gradskog muzeja u Bečeju i Muzeja grada Novog Sada", izjavila je autorka izložbe Vesna Nedeljković Angelovska, koja je i etnolog, direktorica Muzeja grada Novog Sada (2008-2012) i muzejska savetnica.

Kako su istakli autori izložbe, reč salaš danas označava porodično gazdinstvo u odumiranju, ali u isto vreme je okvir za idealizovanu sliku koju neguju, kako salašari uz pomoć ličnog, selektivnog sećanja, tako i ljudi u urbanim sredinama, vođeni sopstvenom sentimentalnošću, klišeima, uticajem marketinga ili željom za napuštanjem grada zbog ekonomskih i ekoloških problema koji se u njemu danas generišu.

Izložbu realizuju Gradski muzej Bečej i Muzej grada Novog Sada, a svi zainteresovani, postavku će moći da pogledaju do 20. novembra 2015. godine.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković