Turijska kobasica danas je oborila Ginisov rekord i postala najveća na svetu, budući da je prečnik spirale koju ona čini 3,97 metara.



Ginisov rekord do sada je držala kobasica koja je savijena u spiralu imala prečnik 3,11 metara.

Inače, turijska kobasica, koja je postavila novi svetski rekord, dugačka je 2.089 metara i teška 2.300 kilograma, a pravi se od cele svinje i to ne od tovljenika, već od krmača koje imaju zrelo meso.

U kobasici nema nikakvih dodataka osim soli, bibera, paprike i belog luka, a puni se u prirodna creva.

Za ovogodišnju kobasicu utrošeno je 2.300 kilograma svinjetine, 2.050 metara creva i 100 kilograma začina.

Kako je ranije danas rekao predstavnik Ginisa Pravin Patel, da bi kobasica bila proglašena za Ginisov rekord, pre svega, treba da bude sastavljena od mesa i creva koje se puni mesom, a mogu se dodati i lokalni začini po želji.

Važno je, kako je naglasio, da ona bude napravljena bez prekida i bude jednaka sa svih strana, a meri se i prečnih kruga.

Patel je rekao da mu je drago što je došao u Srbiju da premeri kobasicu smotanu u spiralu.

Posetioci Kobasicijade koja se završava sutra mogli su da vide i nadmetanje u tome ko će najbrže pojesti tri vruće pečene kobasice, uz korišćenje samo jedne ruke, a pobedu je odneo Dušan Kulačin iz Šida kome su za to bila potrebna 2,5 minuta.

Na manifestaciji u tom vojvođanskom mestu nadmetali su se najbolji proizvođači mesa i rakije, a ustanovljeno je i da je Delos Santos Rodrigez posetilac Kobasicijade koji je stigao iz najudaljenijeg mesta od Turije i to iz Dominikanse Republike.

Za najbolju kobasicu domaćeg proizvođača izabrana je kobasica Ranislava Stankova, a u klaničnoj industriji to priznanje je pripalo kobasici "Supermix plus", industrije iz Kucure.

Posetiocima u Turiji predstavilo se više od 100 izlagača sa velikim izborom svežih i suvih mesnih prerađevina - kobasica, svinjske vlasti, čvaraka, sira, a posetioci su mogli da probaju i pečene kobasice sa roštilja.

Prodavci su uglavnom zadovoljni prodajom, a kažu da se najbolje prodaju upravo turijske kobasice, ali i pljeskavice koje se uglavnom mogu pazariti u toploj lepinji za 200 dinara.

Prva Kobasicijada održana je 1985, kao prijateljsko seosko takmičenje lovaca i domaćina tog kraja, a ove godine održava se već tradicionalno 29. put.

Tokom pripreme za Kobasicijadu održane su tri promocije - u Novom Sadu, Somboru i Subotici, a pošto manifestacija od početka ima humanitarni karakter, tokom promocije u Novom Sadu, uručena je i donacija Dečjem selu iz Sremske Kamenice u kojoj su domaćini iz Turije poklonili štićenicima sela 30 kilograma svežih kobasica.

Otvaranju 29. po redu kobasicijade u Turiji prisustvovala je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, koja je otvarajući tu manifestaciju poručila da je ona pokazatelj kako treba negovati tradiciju.

Dejanović je ukazala da to što su predstavinci Ginisa u Turiji govori da je naša tradicija značajna i koliko ju je važno negovati.

"Pitali su me da li je zdravo jesti kobasicu - ja kažem u određenoj količini sigurno da jeste i ja je preporučujem", šaljivo je rekla ministarka zdravlja ističući da se radi o brendu Srbije.

Ukazujući da je Turija postala vodeće mesto u svetu po tom proizvodu, budući da je tu napravljena najveća kobasica, predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović rekao je da je tradicionalna manifestacija važna za tu bačku opštinu kako bi skrenula pažnju i poslala poruku da je ona pogodno mesto i za investicje.


izvor: RTV


 

NAJČITANIJE

Zbog remonta distributivnih trafo stanica, izgradnje pri...

Posao za diplomiranog pravnika. ...

Stručnjaci preporučuju profesionalno čišćenje zuba ...

U četvrtak i petak bez struje delovi Bečeja i Bačkog ...

U skladu sa najavama, belgijska kompanija „Somnis bedd...

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, predsedni...

NAJNOVIJE

U nedelju, 21. aprila 2024. godine, od 08 do 14 časova...

Dom zdravlja Bečej najavio je organizaciju preventivnih...

Garatovano nazaboravan, inspirativan i bezbrižan odmor ...

U subotu, 20 aprila, u Gradskom pozorištu Bečej biće ...

Obaveštavaju se građani opštine Bečej da „Potisje-...

Posetite Svetofor u Novom Bečeju i otkrijte zašto smo ...

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Prihvati
Otkaži
Shopify.com
Prihvati
Otkaži
Unknown
Unknown
Prihvati
Otkaži