webinfo

A+ A A-

Članci

MIRA BANJAC OTVORILA FESTIVAL MONODRAME U BEČEJU

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Mira_Banjac.jpgUoči 3. bečejskog festivala monodrame predstavljena je knjiga naše istaknute glumice Mire Banjac u kojoj je sažet njen celokupan umetnički opus, otvorena je i izložba “Lica Mire Banjac”, a prva predstava koju je publika imala prilike da vidi je "Kontraš", Ljubomira Bandovića.


Kroz priče o životu Mire Banjac, stotinak filmskih, televizijskih, pozorišnih i radio-uloga, gledaoce je vodio Zoran Maksimović, autor monografije Pozorišnog muzeja Vojvodine i izložbe. "Godinama sam prikupljao materijal o umetničkom radu Mire Banjac. Knjiga govori fenomenu glume, o životu i ulogama Mire Banjac, a u jednom segmentu knjige su zastupljena mišljenja publike o našoj istaknutoj glumici", izjavio je autor monografije i dodao da su u pitanju glumačka, rediteljska, pedagoška, kulturološka, društvena i mnoga druga “lica” Mire Banjac.

“Eto, ceo život stane u jednu knjigu”, izjavila je velikan srpskog glumišta Mira Banjac i ukratko spomenula svoje detinjstvo u koje se, kako sama kaže "nikada ne bi vratila"“Ponosna sam na tu galeriju žena iz svog naroda - rekla je nezaboravna Katica iz “Radovana Trećeg”, Marija iz kultne istoimene serije, Danica Čvorović iz “Balkanskog špijuna”, upravnica nudističkog kampa u “Lepoti poroka”, zaključivši: “Bez publike bi bila niko”.

Prisutna publika nije bila uzdržana i našoj glumici je uputila niz pitanja, konstatacija i, svakako, pregršt pohvala.

Nakon promocije monografije, usledio je treći bečejski festival monodrame “BE:FEMON” koji je otvorio direktor Gradskog pozorišta Bečej Zdravko Petrović predstavivši i žiri na čelu sa predsednicom Dušankom Glid Stojanović, koja je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Podsetićemo da od ove godine festival ima i takmičarski karakter. Na scenu je tada izašla Mira Banjac ukazavši na činjenicu da je monodrama jedan od najtežih oblika glume jer je glumac sam na sceni: “Oči u oči sa publikom, glumac mora da pokaže sve što zna. Ovaj festival je i svečano otvoren”!

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Kontras3.jpgPrvog dana, publika je imala priliku da odgleda izvrsnu komediju "Kontraš", Ljubomira Bandovića, a nakon predstave upriličen je i okugli sto koji će se održavati svake večeri, nakon predstava, i koji je otvoren za javnost.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković