webinfo

A+ A A-

Članci

MARKO KRČO - VOLEO BIH DA ŽIVIM U SRBIJI

b_210_0_16777215_00_images_Tijana_000_Lica_Marko2.jpgU bečejskoj Gimnaziji, u multimedijalnoj sali od 17.00 časova, održaće se ciklus predavanja iz astrofizike. (sreda 21. sreda 28.i sreda 4.11.2015.) Predavač je dr. Marko Krčo sa Univerziteta Kornel, Njujork.

 

Marko je Bečejac, koji je kao dete otišao u Ameriku i tamo završio doktorat iz astrofizike. Kada i zašto ste se odlučili da odete iz naše zemlje?
- Odluka nije bila moja. Odnosno, moji roditelji i ja smo se odselili 1991. godine pošto se ovde "zakuvavalo". Ja sam 1980. godiste, tako da sam bio sasvm mali.

2. Čime se trenutno bavite?
- Završio sam Doktorat (PhD) iz Astrofizike na "Cornell University" u Njujorku. Bavim se Astrofizikom, što znaci da radim i kao profesor i kao naučnik. Kao naučnik sam radio na velikim radio teleskopima poput: "Arecibo", "GBT", i "VLA", a na institutima: "Jet Propulsion Laboratory" u Pasadeni, "CA" (JPL je deo NASE), a nedavno sam se pridružio "Space Science Institute" u Koloradu. Predavao sam kao profesor na nekoliko fakulteta - između ostalog, na gradskom fakultetu "York College, City University of New York". Tu poziciju sam napustio da bih došao ovde. Moj posao dakle obuhvata i predavanje i istrazivanje".

3. Da li ste se teško uklopili u američki sistem?
- Ja sam naviknut na Američki sistem, ali teško se uklapam u Srpski. Svaki dan je neka nova birokratska avantura.

4. Da li Vam nedostaje Srbija, Bečej i da li dolazite često u svoje rodno mesto?
- Da, meni se mnogo sviđa u Srbiji, a u Bečeju pogotovo. Dolazio sam kad god sam mogao, mada to je u proseku bilo jednom u 4 godine. Uvek se osećam prijatno, uživam u društvu, hrani i provodu. Dođem da opustim dušu! Dosad su to uglavnom bili krači boravci, ali mogu sasvim slobodno da kažem, kao turista, da je uvek lepo. Već izvesno vreme planiram da se doselim na duže vreme u Srbiju, zato što bih želeo videti i osetiti kako je živeti ovde. U toj nameri sam konačno uspeo, te se nadam da ću u Srbiji boraviti barem narednih godinu dana. Radicu kao naučni saradnik na PMF-u u Beogradu.

5. Kako i ko je došao na ideju da održite predavanja u bečejskoj Gimanziji?
- Obzirom da sam Astrofizičar, ljudi me često ispituju o raznim temama iz oblasti fizike ili kosmosa. Zaista postoji visok stepen interesovanja javnosti prema astronomiji i kosmologiji. Mi Astrofizičari smatramo informisanje društva kao dužnost i zadovoljstvo. Često predajem, ali uvek na Engleskom jeziku. Ovo je prvi put da imam dovoljno vremena u Bečeju, pa otuda i želja i ideja za celom edukacijom. Pošao sam od sebe i činjenice da sam ja kao dete zamišljao da mi neko pruži ovako zanimljive i korisne podatke. Nadam se da ću sada ja drugima "dati ovo zadovoljstvo". Sutra, u sredu 21. oktobra je tek prvo od tri predavanja.

6. Vaši planovi za dalje?
- U Bečeju sam do novembra. Idem u Novi Meksiko da radim observacije na "VLA" u decembru, a u januaru i februaru ću b_210_373_16777215_00_images_Tijana_000_Lica_Marko1.jpgbiti u "Jet Propulsion Laboratory" (JPL) u Los Anđelesu, i "Berkeley" u San Francisku da radim na projektima sa saradnicima. Konačno, u martu se doseljavam u Beograd i počinjem sa radom na Prirodno Matematičkom Fakultetu.

Marko je dodao da će u okviru predavanja puno pažnje posvetiti pitanjima publike koja ne moraju biti usko vezana za konkretnu temu, tako da svako ko ima nedoumice ili pitanja u vezi fizike i astronomije, obavezno neka dođe naredne tri srede u bečejsku Gimnaziju. Predavanja su za sve generacije!

Ciklus predavanja sadrži 3 teme, raspoređene po datumima:
1. Mars - 21.oktobra u 17h
2. Odakle nam hemijski elementi? - 28.oktobar u 17h
3. Odakle voda? - 04.novembar
Predavanja su svojevrstan uvod u Dane nauke koji će se održati krajem novembra u Gimnaziji Bečej.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković