webinfo

A+ A A-

Članci

SO Bečej: usvojen četvrti rebalans, bez naplate specijalističkih pregleda u Domu zdravlja, snimanje filma u Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_42_Sednica_Becej.JPGPred 25 odbornika, koliko je prisustvovalo 41. sednici SO Bečej, u ponedeljak 26. oktobra našlo se 23 tačke.

 

Na samom početku sednice predsednik skupštine Nenad Tomašević je informisao prisutne da je predsednik odborničke grupe Demokratske stranke u Bečeju Budislav Medurić. Novi predsednik Opštinskog odbora DS je Marko Đapić.

U okviru 41. SO Bečej, najviše se polemisalo u prve tri tačke Dnevnog reda. O usvajanju Izveštaja o izvršenju Odluke o budžetu opštine Bečej za period od 01.01.2015. do 30.09.2015. godine, o donošenju Odluke o četvrtom rebalansu budžeta opštine Bečej za 2015. godinu i o Donošenju Rešenja o usvajanju Izveštaja o radu i poslovanja JP Vodokanal Bečej sa finansijskim izveštajem za period od 01.01.2014. do 31.12.2014. godine.

Budislav Medurić, šef odborničke grupe OO DS Bečej je ukazao na deficit od 20 miliona kao i na tehničke nedostatke Izveštaja iz prve tačke Dnevnog reda, ujedno dodajući da se moraju naći alternativni izvori finansiranja poput projekata iz fondova EU.
Dušan Jovanović, OO Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej je istakao da je budžet u skladu, a sa njim se složio i predsednik opštine Vuk Radojević dodavši da se na dan 30.09.2015. na računu opštine nalazi 227 miliona dinara te da je izlišno spominjati bilo kakav deficit.
Polemika je otišla toliko daleko da je šef odborničke grupe „Za Bečej“, Peter Knezi predložio da se prisutnima obrati izvestilac - šef Službe računovodstva u Odeljenju za finansije Opštinske uprave opštine Bečej, Milenko Milovanov koji je to i učinio nakon čega je rasprava završena, a prva tačka Dnevnog reda usvojena.

Rasprava se nastavila tokom druge tačke Dnevnog reda. Prvi se za reč javio šef odborničke grupe „Za Bečej“, Peter Knezi koji je pitao šta se dešava sa projektom koji je odobren pre nekoliko godina i za koji su isplaćena sredstva, a još uvek nije realizovan - rekultivacija napuštenog kopa u Donjem ritu "Zidareve rupe" i ujedno pozitivno ocenio što su rebalansom izdvojena sredstva za Link FTO d.o.o. Bečej.
Demokrate su izjavile da ne podržavaju rebalans budžeta, dok je Dušan Jovanović za skupštinskom govornicom ukazao na činjenicu koju mnogi zaboravljaju, a to je da je bolje imati i nekoliko rebalansa nego li posezati za tekućom budžetskom rezervom.
Načelnik odeljenja za privredu i razvoj Željko Plavšić je odgovorio na pitanje koje je postavio Peter Knezi, naglašavajući da je zbog poplava i prirodnih uslova bilo nemoguće realizovati projekat kao takav, te da su sredstva vraćena, a da se upravo završava dokumentacija za nov projekat.
U okviru ove tačke Dnevnog reda, za reč se javio i Vuk Radojević koji je istakao saradnju sa bečejskim Domom zdravlja. Naime,

Na 41. sednici SO Bečej u okviru predstavljanja Plana mesta i postavljanja plovila na delu obale i vodenog prostora reke Tise, zamenica predsednika Skupštine, Edit Silađi pojasnila je odbornicima i javnosti o čemu se radi i zbog čega je ovo od izuzetnog značaja za našu opštinu: 
"Zavisno od IPA projekta sa Čongradom, biće mesta za marinu ili privez u Bečeju, pristajanje malih brodića, ali i sportskih čamaca. Ima prostora za objekte - kafiće recimo, obala će imati posebno obeleženo mesto za kupače. Setite se ovog leta i glisera koji jure po Tisi ili stepeništa namenjenog kupaćima.. Jednom rečju, svaka aktivnost na određenom delu obale biće pokrivena planom u zakonskim okvirima. Jednog dana imaćemo po gradu biciklističke staze. Hotel imamo, mesto za šatore u Goranskom parku takođe, a banja ne može da se gradi bez danas usvojenog plana. Puno rada i truda je utrošeno da se obala planski uredi", istakla je Edit Silađi.

specijalistički pregledi u ovoj ustanovi se više neće naplaćivati. Za ovu namenu opština Bečej je izdvojila 3.140.000 dinara.
Još jedna, interesantna i značajna stavka vezana je za kulturu i Gradsko pozorište Bečej. Opština Bečej i Gradsko pozorište biće suorganizatori snimanja filma "Jesen samuraja" u kojem će glumiti Nikola Kojo, Sergej Trifunović, Andrija Milošević i mnogi drugi.
Direktor Gradskog pozorišta Bečej, Zdravko Petrović je dodao da je naš uslov da se film snima u Bečeju bio taj da 1.600.000 dinara ostane našoj opštini, odnosno da se angažuju naši ljudi, omladinci kao statisti, njih 300 do 400 koji bi za to bili plaćeni.
Budžetom je predviđeno 800.000 dinara za razvoj sporta, a izdvojena su i određena sredstva za jubilej - 35 godina ĐIDA.
Na kraju rasprave, usvojen je i četvrti rebalans budžeta koji iznosi 1.573.106.000 dinara.

Prilikom treće tačke Dnevnog reda, usvajanju Izveštaja o radu i poslovanju JP Vodokanal Bečej sa finansijskim izveštajem za period od 01.01.2014. do 31.12.2014. godine, Budislav Medurić je ukazao na zastareli vodovod, nedostatak strategije ovog preduzeća, a ujedno se upitao i šta se dešava sa stipendijama u JP "Vodokanal", da li su stipendisti deca radnika zaposlenih u ovoj firmi ili najbolji učenici sa teritorije opštine. Obzirom da je direktor JP "Vodokanal" Bečej iz zdravstvenih razloga bio sprečen da prisustvuje sednici, odgovor je stigao od Danijele Surla zadužene za planiranje i analizu u JP "Vodokanal", koja je istakla da su stipendije ukinute 2014. godine i da se radilo i stipendijama dece zaposlenih u Vodokanalu.

Nakon ovoga, usledio je rutinski rad odbornika SO koji su redom izglasavali sve tačke Dnevnog reda. Pa je tako usvojena saglasnost na prvu, drugu i treću izmenu i dopunu Programa poslovanja JP Direkcija za izgradnju Bečej, zatim druga izmena Plana rada sa finansijskim planom za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej "Đorđe Predin - Badža" za 2015. godinu, kao i Rešenje o usvajanju Izveštaja o realizaciji Godišnjeg plana vaspitno - obrazovnog rada Predškolske ustanove "Labud Pejović" Bečej, ali i Razvojni plan ove ustanove na period od 2016. do 2020. godine.

Što se tiče izveštaja o radu u JP „Toplana Bečej“, direktor Dejan Vuković je izjavio da u tom preduzeću nemaju informacije o ceni gasa, a odgovor se od dobavljača JP „Srbijagasa“ čeka u novembru. Odbornik LSV Jovanović naveo je da lokalna skupština, kao osnivač JP „Toplana“ ima odgovornost za situaciju u tom preduzeću.

Za kraj, u odborničkim pitanjima Budislav Medurić je ukazao na potrebu automatizacije rada SO Bečej obzirom na preobimnu dokumentaciju sa kojom se odbornici susreću.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković