webinfo

A+ A A-

Članci

GIMNAZIJO, SREĆAN TI JUBILEJ!

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Svecane_akademija_90_godina_gimnazije.jpgU utorak 27. oktobra u Gradskom pozorištu Bečej upriličena je svečana akademija povodom 90 godina rada i postojanja Gimnazije. 

 

Na početku programa prisutnoj publici obratio se direktor bečejske Gimnazije Miodrag Basarić, koji je između ostalog rekao da je Gimnazija uvek bila uporište obrazovanja i najavio predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića i goste Mihalja Njilaša - pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, prof. dr. Zorana Miloševića - načelnika Južnobačkog okruga i potpredsednika vojvođanske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslava Vasina.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš je pozdravio prisutne na oba jezika, podelivši sa svima misli Bila Gejtsa koje upravo pokazuju pravu prirodu njegovog bogatstva - znanje. Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević je podsetio na dan osnivanja Gimnazije, 27. oktobar 1925. godine, kao i da ja za ovih 9 decenija tu školu završilo preko 25.000 maturanata sa preko 60 doktora nauka, ujedno podsetivši na profesore koji su obeležili njegove gimnazijske dane. "Sa ponosom gledamo u prošlost da bismo hrabro išli u budućnost", zaključio je Radojević.
Zoran Milošević - načelnik Južnobačkog okruga i potpredsednik vojvođanske vlade je ukazao da je divan manir sećati se svojih učitelja dodavši da je škola svetlost koja povezuje i objedinjuje. Miroslav Vasin, potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova se obratio kao Bečejac. "Moj otac je završio bečejsku Gimnaziju. Nakon 20 godina je postao direktor iste Gimnazije. Ja sam završio Gimnaziju u Bečeju, kao i moj brat i naša deca", istakao je Vasin.

Usledio je zaista bogat i pažljivo biran kulturno-umetnički program koji su realizovali sadašnji i bivši učenici bečejske Gimnazije. Tako se sa pozornice moglo čuti horsko pevanje na nekoliko jezika, solo pesme i duet violina. Osim toga, publika je imala prilike da vidi inserte "Sokratove odbrane", zatim Romea i Juliu na enegleskom jeziku, kao i brojne recitacije na nemačkom, španskom, mađarskom i srpskom jeziku. Za kraj je nastupio hor "Schola cantorum", orkestar "Fokoš" i ansambl "Đido".

Nakon svečane akademije u Gimnaziji je otvorena "Fono laboratorija" - jezička laboratorija namenjena učenju stranih jezika.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković