webinfo

A+ A A-

Članci

Predstava teatra - Maska - iz Šapca

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Nusicev_Optimalan_Broj_28.jpgU petak, 6. novembra u Velikoj sali Gradskog pozorišta biće izvedena predstava "Nušićev optimalan broj". Predstava je nastala kao koprodukcija scene "Maska" iz Šapca, Gradskog pozorišta iz Trebinja i Kulturne scene "Male stvari". Igraju: Aneta Tomašević, Željko Milošević i Ivan Tomašević, koji je i režiser ovog pozorišnog komada. Predstava počinje u 20 časova, a cena ulaznice je 250 dinara.

 

Reč reditelja:

Baviti se delima jednog od najvećih komediografa našeg dela Evrope a možda i šire, uvek predstavlja veliki izazov i obavezu. Skoro da nema pozorišta u ovom regionu koje nije imalo na svom repertoaru neko od Nušićevih dela. Jednostavno dela ovog našeg, neprevaziđenog komičara su uvek predstavljala siguran pogodak za svako pozreište, unapred su garantovala veliku gledanost i dug vek predstava.
Naše razmišljanje o tvrdnji “Nušić je pisac za sva vremena i uvek je aktuelan”, navelo nas je da se zapitamo: da li je Nušić, zaista “pisac za sva vremena” ili smo mi ostali isti za sva vremena. Nismo ništa naučili, ostali smo isti, sa istim manama od vremena Nušića pa sve do danas. Polazeći od ove pretpostavke, došli smo na ideju da Nušića i njegove likove “dovedemo” u današnje vreme. Danas kada se svi deklarativno zalažu za prava svih živih bića: ljudi, životinja, biljaka... hteli smo da vidimo kako bi se Nušić danas izborio sa narušenim pravima svojih likova: Agatona i Sarke iz Ožalošćene porodice, Gospa Mice iz Vlasti, Jerotija iz Sumnjivog lica, Živke ministarke iz Gospođe ministarke ... i kako bi ti likovi danas imali povratno dejstvo na svog tvorca Branislava Nušića.
Na početku ove komedije, Nušića zatičemo pred nervnim slomom. Pisac ne zna više kako da se izbori sa zahtevima svojih likova koji ga danonoćno opsedaju zahtevajući da ih drukčije prikaže u svojim delima. Nušić, kao što je to danas moderno, traži pomoć psihijatra, ali se ispostavlja da je ovaj luđi od svih njegovih likova, jer je i vreme u kome živimo verovatno luđe od onog Nušićevog vremena.
U komediji “Nušićev optimalan broj” se poigravamo žanrovima i situacijama stalno navodeći publiku na smeh. Ali čim se malo dublje začeprka, mogu se otkriti poruke i komentari naše današnjice sa svim tipovima karaktera koje danas srećemo kod predstavnika institucija pa sve do onih “malih” na prvi pogled, beznačajnih ljudi. Baš kao kod Nušića.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković