webinfo

A+ A A-

Članci

TANGO KOJI SE RETKO ČUJE

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Tango.jpgU sredu 25. novembra 2015. godine, sa početkom u 20.00 časova u Velikoj sali Gradskog pozorišta Bečej, upriličiće se muzičko - plesno veče "Tango koji se retko čuje" u izvedbi Sonje Kalajić i Daše Ilić i plesnog para - Miša Plavšić i Mirjana Savić.
Ulaznica:100 dinara.

 


SONJA KALAJIĆ – violina, testera, kastanjete, mandolina
DAŠA ILIĆ – klavir
PLESNI PAR: MIŠA PLAVŠIĆ & MIRJANA SAVIĆ

SONJA DAŠA DUO formiran je s početka 2015. godine. U produkciji foto video studia Diznilend Sonja i Daša su snimile 5 spotova. Dosadašnji nastupi dua: Drugi Mikser Tango festival (8. februar 2015. Beograd), koncert u okviru ciklusa “Kulturni krug sredom” IZMZ (11. februar 2015. Beograd) Kolarčeva Zadužbina – koncert za mlade (25. april 2015. Beograd), kao gosti Gran Milonge u Jevrejskoj opštini Beograda (23. maj 2015.) i u Dečijem Kulturnom centru Beograda (12. oktobra 2015.)

Sonja Kalajić, violiniskinja, rođena je 1977. godine u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mihailovića. Njeno delotvorstvo se ispoljava u nizu muzičkih domena, od solističkog, kamernog izvodjaštva i pedagogije do komponovanja i aranžiranja.
Kao solista, srpskoj publici donela je niz premijernih izvođenja - kompozicije Sibeliusa, Piacole, Respigija i Eneska - u okviru koncertnih programa Beogradskog Kulturnog centra, Etnografskog muzeja, SANU, Doma kulture Studentski grad i Kolarčevog narodnog univerziteta. Sa pijaniskinjom Vanjuškom Martinović učestvovala je na Grčkom letnjem festivalu Symi 2002. Sa pianiskinjom Yoko Suzuki nastupala je u Barseloni 2012.
Jedan je od aktera emisije Televizije Beograd "Asocijacije". Autor je muzike za radio dramu "Ponoćna Bajka" (RTS Beograd, 1999.) i samostalni autor radiofonskog dela "Lament nad Beogradom" (Oratorijum za recitatora, mešoviti hor, orkestar, pisaću mašinu i radiofonske efekte) po istimenoj poemi Miloša Crnjanskog (RTS Beograd, 2002). 2012. na prošlogodišnjem festivalu KOMA orkestar Metamorfozis sa violistom Sašom Mirkovićem izveo je Sonjinu kompoziciju Soko u Sali Beogradske filharmonije. Sonjina kompozicija „Vatra suze“ našla se na CD-u „Carnet de voyage“ Dojče Gramofona u izvodjenju Nemanje Radulovića (Universal France 2015.) Pored Nemanje istu kompoziciju više puta je izvodio i violinista Stanko Madić, koncert majstor Nirnberške filharmonije u Nemačkoj i Francuskoj.
Sonja 2004. godine, osniva sastav Quintecho u kome objedinjuje svoj izvodjački i kompozitorski talenat. Pored oko 30 muzičkih numera ove autorke za dokumentarno-igrani serijal "Zaboravljeni umovi Srbije" (2006-07), koje je Quintecho snimao za Radio Televiziju Srbije, celokupan program Quintecha čini muzika tanga. U tom pogledu više nego i jedan violinista svoje zemlje Sonja je doprinela kulturi tanga Srbije. Ona je ujedno prvi srpski violinista koji odlazi na usavršavanje iz oblasti interpretacije i aranžiranja tango muzike u Buenos Airesu i to kod najprestižnijih poznavaoca – Kod Fernanda Rodrigesa (violiniste Colortango sastava) i Enrika Postme profesora sa Tango akademije u Buenos Airesu.
Tokom svog dvogodišnjeg boravka u prestonici Argentine, Sonja je izvodila u okviru različitih sastava kako klasičnu tako i tango muziku. Od septembra 2008. do aprila 2009. bila je član seksteta "El sonido de los durmientes" sa kojim je nastupala širom koncertnih programa grada Buenos Airesa. U oktobru je snimila muziku kompozitora Gabriel Lombarda za pozorišno delo Cenestesia koje se davalo u teatru "El Espion" (BsAs). Nastupala je kao violinista Kvinteta Lucas Kohan i vise puta gostovala na internacionalnom radiu Continental u okviru emisije Plataforma (Continental,mart. 2009.) Na Radio de la Ciudad, više puta su emitovani Sonjini aranzmani tanga u izvodjenju seksteta Quintecho. 2008. Uči da svira testeru kod Rodriga Gere - jednog od najvećih argentinskih poznavalaca ovog instrumenta a 2011. se usavršava u sviranju kastanjeta kod čuvene Inme Gonzalez u Barseloni sa kojom i koncertno nastupa.
2010. formira duo Seme sa gitaristom Slobodanom Milivojevićem i Duo Maska sa Vanjuškom Martinović, a 2012. Kvartet Sensartika sa kojim iste godine snima CD u izdanju Centra za muziku Zadužbine Kolarca. Svoj drugi album Sensartika kvartet je objavila u maju 2015. u istoj ediciji, a gostovala je i sa dve numere na CDu časopisa „Muzika klasika“ (jul, 2014.)
Kao vrlo aktivni multiinstrumentalni svirač i kompozitor Sonja postaje zanimljiva različitim pozorišnim rediteljima koji je aktiviraju za svoje predstave. Tako, ona nastupa kao glumica-izvodjač u okviru predstave “Rodoljupci” Sonje Vukićević (SNP Novi Sad 2011-2012) u predstavi “Bebin svet” Ivane Koraksić (Cirkusfera, Beograd 2012.)i kao kompozitorka i izvodjačica u predstavi “Analogije” Boška Mandića (SNP Novi Sad 2011.) Snima muziku kompozitorke Irine Dečermić za predstavu “Žica” Gorana Šušljika (JDP Beograd, 2012.) i muziku za TV serijal „Čizmaši“ (RTS, 2015.) Snimila je muziku Zvonimira DJukića za najnoviji album grupe Van Gogh "Neumeren u svemu" 2013. i CD "Zvuk ptica" kompozitorke Jasne Jovićević, januara 2014. Ove godine uzima učešće u pretstvi „Krojcerova sonata“ kao violinistkinja, kompozitorka, koreografkinja, glumica i plesačica (Madlenianum, Beograd). U toku je njen rad na dva filma reditelja Dejana Karaklajića i Saše Radojevića koji će biti emitovani 2016. godine.
Od januara 2013. ima svoju stalnu muzičku rubriku „Zvukovanje“ u okviru emisije „Sve boje života“ na RTS 2.
U pogledu pedagoškog rada, Sonja od 2001. je radila kao asistent a potom (od 2007.) kao viši asistent violine i metodike nastave profesora Dejana Mihailovića i profesorke Irine Jašvili na Muzičkoj akademiji u Srpskom Sarajevu (Republika B i H). Od 2010. do 2012 je radila kao profesor violine u Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu .

Daša Ilić, rođena je 07.05.1992. godine u Beogradu. Najranije muzičko obrazovanje stiče u muzičkoj školi Josip Slavenski u klasi profesorke Milene Mitić. U toku ranog školovanja osvajala je nagrade, od kojih su najznačajnije treće mesto na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Bitolju 2002. godine, treće mesto na Sedmom festivalu mladih pijanista u Šapcu 2003. godine, treće mesto na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2003. godine.
Tokom osnovne škole učestvovala je na takmičenjima " Srebrna sirena Voždovca " i " Zlatna sirena" i osvajala brojne nagrade kao solo izvođač i izvođač u različitim ansamblima.
U SMŠ " Josip Slavenski" pohađala je klavirski odsek u klasi profesorke Vesne Čarapić, kao i teoretski smer u istoj školi. Na Republičkom takmičenju 2007. godine osvaja drugu nagradu u kategoriji za solo klavir. Istovremeno završava OMŠ "Kosta Manojlović" u Beogradu, u klasi profesorke Svetlane Vranić. Završila je osnovne studije FMU u Beogradu u klasi profesora Nenada Radića. Trenutno je student master studija u istoj klasi. 2013. i 2014. godine učestvovala je na koncertma Fakulteta Muzičke Umetnosti, katedre za kamernu muziku u Galeriji Kolarčeve zadužbine i sale SKC- a u okviru klavirskog dua. Od 2015. svira muziku tanga u okviru SONJA DAŠA DUA.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković