webinfo

A+ A A-

Članci

Promocija Sabranih dela Stanislava Vinavera

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Vinaver.jpgU utorak 1. decembra 2015. godine, sa početkom u 18.00 časova u Kreativnom centru Gradskog pozorišta Bečej, upriličiće se književno veče posvećeno stvaralaštvu Stanislava Vinavera.

 

Izdanje će predstaviti prof. dr Gojko Tešić, priređivač, Milka Zjačić Avramović, urednica izdanja, i Žarka Svirčev, istoričarka književnosti.
Sabrana dela Stanislava Vinavera u osamnaest tomova potvrđuju i sistematski obrazlažu poznatu ocenu o Vinaveru, kao paradigmatičnom piscu srpske modernističke poetike, kao čudesnoj stvaralačkoj pojavi srpske avangarde, i pravom jezičkom magu i čudotvorcu, onome koji je u svoju kulturu i jezik preneo najvrednije iz duha evropske modernističke tradicije. Dela Stanislava Vinavera prikazuju kao esejistu, kritičara (književnog, muzičkog, pozorišnog, likovnog, filmskog itd), pesnika, parodičara, polemičara, pripovedača i putopisca, novinara i reportera, književnog istoričara, znamenitog prevodioca s francuskog, nemačkog, engleskog, ruskog, španskog, poljskog i italijanskog jezika. To i takvo Vinaverovo delo kao da je nastalo u posvećenosti beskonačnoj katedrali pesništva.U prvom tomu, nakon teksta Radomira Konstantinovića, pod naslovom: Vinaverova minđuša, predstavljeni su rani Vinaverovi radovi, poezija, kritika i kraći eseji, priče i misli, nastali u periodu od 1908. do 1918. godine.

Ovo kapitalno izdanje "Službenog glasnika" dobilo je nagradu za izdavački poduhvat godine na 57. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, kao i druga brojna priznanja.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković