webinfo

A+ A A-

Članci

TISA JE SPREMNA ZA MEĐUNARODNU PLOVIDBU

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Tisa_plovni_put.JPGU okviru Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o plovidbi rekom Tisom, u četvrtak 5. novemba u Bečeju je održano drugo zasedanje mađarsko-srpske radne grupe.Radnu grupu sa strane Republike Srbije predvodila je Lеpоsаvа Sојić, šеf dеlеgаciје Rеpublikе Srbiје, vršilаc dužnоsti pоmоćnikа ministrа Мinistаrstva grаđеvinаrstvа, sаоbrаćаја i infrаstrukturе, a sa strane Republike Mađarske Jožef Horvat, Šеf dеlеgаciје Republike Маđаrskе, šеf Оdеlјеnjа u pоmоrskој i unutrаšnjој plоvidbi Оdеlјеnja zа civilnо vаzduhоplоvstvо, pоmоrstvо i unutrаšnju plоvidbu Мinistаrstva zа nаciоnаlni rаzvоj.

Kako je izjavila Leposava Sojić, šef srpske delegacije Republika Srbija i Mađarska imaju zaključen sporazum između Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Vlade Narodne Republike Mađarske o plovidbi rekom Tisom, potpisan još 9. marta 1955. godine.
"Tisa može da se proglasi plovnim putem i otvori za međunarodnu plovidbu - trgovinu, saobraćaj putnika i robe. Ovo je drugo zasedanje Radne grupe i u interesu je obe države da se Sporazum realizuje što pre", rekla je Leposava Sojić.

Predsednik opštine Bečej, Vuk Radojević je istakao važnost ovog Sporazuma, koji će biti od velikog značaja, ne samo za Bečej, koji je domaćin drugog zasedanja, već i za sve potiske opštine.

Vodni saobraćaj u Evropi je prepoznat kao ekonomičniji i sa aspekta zaštite životne sredine prihvatljiv vid saobraćaja, a unapređenje plovidbe Tisom bilo bi od vitalnog značaja za razvoj regionalne privrede, turizma i kulturno povezivanje obe zemlje. Ujedno nacrtom Sporazuma je predviđeno da nadležni organi ugovornih strana, plovilima koji viju strane zastave, neće naplaćivati naknade, osim naknade za prevođenje kroz brodsku prevodnicu Novi Bečej.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković