webinfo

A+ A A-

Članci

UČITELJICA OŠ 'SEVER ĐURKIĆ' MEĐU 16 NAJBOLJIH EDUKATORA U SRBIJI

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Lica_Gabriella_Potrebic_Tozser.jpgUčiteljica OŠ "Sever Đurkić" Potrebić Težer Gabriela dobila je nagradu kao jedan od 16 najboljih edukatora u Srbiji.

Škola će dobiti nagradu u visini 100.000,00 dinara za nabavku nastavnih sredstava ili opreme,koju dodeljuje Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ iz Beograda, nevladina, neprofitna organizacija. Konferenciji će prisustvovati Vuk Radojević, predsednik Opštine i Svetlana Vuletić, član Opštinskog veća, zadužena za obrazovanje.

Evo šta o radu učiteljice Potrebić Težer Gabriele, misle članovi komisije, koju sačinjavaju predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centra za profesinalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja:

"Njeno radno okruženje je laboratorija u kojoj se stalno eksperimentiše, stvara, otkriva i inovira. Njen moto je da u svakom detetu leži nešto vredno, samo to treba otkriti, negovati i razvijati. Svestrana je, inovativna i kreativna: njeni časovi ne nose odlike šablona ili dosade. Permanentno razvija svoje profesionalne kompetencije. Aktivnou čestvuje na raznim seminarima, predavanjima i forumima. Bila je koordinator međunarodnog projekta „Multiplikacija – živeti tolerantno“, uz podršku i saradnju sa Pestalozzi fondacijom iz Švajcarske. Vodi bilingualne radionice za srednjoškolce o dečijim i ljudskim pravima, o veštinama za rešavanje konflikata, oblicima nenasilne komunikacije, o neophodnosti prihvatanja i razumevanja drugačijeg. Edukator je u višemesečnom projektu za socijalno ugroženu decu „Pruži mi ruku, budi mi drug, da zajedno nađemo pravi put“.
Organizuje pripremne radionice za predškolce, kako bi im polazak u školu učinila manje stresnim. Klupe u njenoj učionici su poređane u krug, postoji kutak za lutkarstvo, eko-ćoše, mesto za rad po grupama, pano „Pod reflektorima“ (gde se kače fotografije učenika koji su se po nečemu istakli, pomogli nekome, rešili neki problem), pano „Bravo ti si car“ (gde se kače kontrolni zadaci bez greške, dečije pesme, sastavi…). Primenjuje kooperativnu metodu učenja koja pomaže razvijanju sposobnosti rešavanja problema i sposobnosti zaključivanja, ali i poboljšava odnose među članovima grupe i samopoštovanje. Njen pristup menja poziciju učenika na času, pretvara ga u aktivnog učesnika i saradnika. Učenici i sami jedni drugima postaju izvor znanja, kombinovanjem više poznatih metoda i oblika. Prostor je najčešće učionica, ali koristi svaku priliku da se nastavna jedinica realizuje van škole, u autentičnom prostoru za obradu određene tematike (park, muzej, biblioteka, zanatske radionice, pekara itd.)
Neguje lep govor i svake godine ima recitatora na smotri „Pesniče naroda mog“. Učestvovala je sa decom u projektu „Pričaj mi o sebi“, gde su deca glumila u kratkom filmu. Njeni učenici učestvuju na raznim takmičenjima: međunarodno matematičko takmičenje „Kengur bez granica“, literarno takmičenje „Dani Evropske unije“, sportsko takmičenje „Igre bez granica“, likovni konkurs „Naj jelka“ (učenici su svojim ukrasima od reciklirane pet ambalaže okitili jelku i osvojili prvu nagradu). 

Učešćem u raznim projektim a i akcijama uspevaju da zajedno obogate i osavremene svoju učionicu: učestvovali su na Novogodišnjem vašaru gde su prodavali pravljeni nakit; zajedničkim projektom su učestvovali na likovnom konkursu „Dani helios boje u Domeni“, čime su osvojili materijal za krečenje učionice; farbanjem i prodavanjem vaskršnjih jaja sakupili su sredstva za belu tablu; izvode predstave u Gradskompozorištu, lokalnim školama i drugim opštinama i tako prikupljaju novac za savremena nastavna sredstva. Koordinator je Dečije nedelje, radi na izgradnji ekološke svesti kod dece."

izvor: OŠ "Sever Đurkić"

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković