webinfo

A+ A A-

Članci

IZLOŽBA ĐERĐI AČAI - SLIKARSKI DNEVNIK NESTAJANJA

"Armonikaš", 45x70cm, ulje na platnu, 2015. godineU prostoru galerije "Krug" bečejskog Gradskog pozorišta, otvorena je samostalna izložba Đerđi Ačai pod nazivom "Slikarski dnevnik nestajanja".

 

Kako u razgovoru za portal "WEBINFO" kaže autorka, izložba se sastoji iz dva dela. Na nekim slikama se kao glavni motiv pojavljuje obala Tise, napušteni brodovi, da bi se tema kroz rad razvijala i prerasla u novi ciklus "Čuvari sećanja".
"U slikama sam više okrenuta svojoj okolini i dešavanjima u njoj, dok u crtežima istražujem svoj unutrašnji život, koji je takođe proistekao iz osećanja i razmišljanja o okruženju. Serija crteža obuhvata period od 2012. godine do danas, i nije konačna, dok su slike novijeg datuma od 2014. i 2015. godine", objašnjava Ačai.

Ovo je autorkina prva samostalna izložba u Bečeju. Više puta je kolektivno izlagala u svom gradu.
"U planu mi je da i dalje stvaram, koliko god mi to dozvoljava posao u školi. Za 2016. godinu imam dogovorenu samostalnu izložbu u Vranju. Želela bih još da naglasim da mi je glavna podrška i oslonac - porodica, a što se tiče rada, glavni uzor i mentor je moj dragi profesor Viktor Škrabanj", naglašava Đerđi Ačai.

 

 

Đerđi Ačai rođena je 1986. godine u Senti. Trenutno živi i radi na relaciji Bečej-Novi Sad. Osnove umetničkog stvaralaštva, kako teorijskog tako i praktičnog znanja, stekla je u ateljeu akademskog slikara Viktora Škrabanja u Bečeju.
Između 2005-2009. godine pohađa osnovne studije, smer slikarstvo, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dušana Todorovića. Godine 2009. upisuje Master studije, smer slikarstvo i završava ih 2011. godine na istoj Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Gorana Despotovskog. 
Trenutno je zaposlena u školi za dizajn: “Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, u Bečeju u Ekonomsko-trgovinskoj školi i Gimnaziji u Bečeju. Od 2011. član SULUV-a.
Više puta izlagala samostalno i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama i značajnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković