webinfo

A+ A A-

Članci

Deca iz Bečeja na manifestaciji 'Srbija u ritmu Evrope'

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Ritam_evope_2015.jpgOpština Bečej učestvovaće u takmičarsko-muzičkoj manifestaciji „Srbija u ritmu Evrope", namenjenoj deci osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Izabrana deca pripremaće se da učestvuju i predstave Opštinu Bečej i dodeljenu zemlju Evrope na finalnom koncertu u Ćupriji, juna 2016. godine, zajedno sa predstavnicima drugih 20 gradova učesnika.Ugovor o učešću naše dece na manifestaciji, koja iza sebe ima sedam uspešnih godina, potpisali su 24. decembra Dragan Kovačev član opštinskog veća zadužen za privredu i Igor Karadarević, izvršni direktor "Srbija u ritmu Evrope". Opština je u obavezi da obezbedi zagrejan prostor za vežbanje, 1 do 2 autobusa koji će prevesti decu do Ćuprije i nazad i 5 odsto putnog troška za manifestaciju u iznosu od 42.000 dinara mesečno, što je ukupno 252.000 dinara za svih 6 meseci.

Kako je istakao Igor Karadarević, izvršni direktor manifestacije, audicija dece koja će učestvovati u višemesečnoj besplatnoj obuci biće održana u januaru, a već početkom februara biće poznato do 25 učesnika - može i manje ali ne više, iz opštine Bečej, koji će nastupiti na finalnom takmičenju u pevanju i plesu, predstavljajući se na jednom od jezika Evropske unije.

Ovog puta će izostati koncert na Trgu, ali će se takmičenje prenositi "lajv" putem prvog kanala RTS-a. Ekipa Radio-televizije Srbije i „Srbije u ritmu Evrope“, koju čine producenti, snimatelji, pedagozi, psiholozi i profesori dolaziće u Bečej dva puta nedeljno i pripremati učesnike za nastup, a roditelji će o svim aktivnostima redovno i blagovremeno biti obaveštavni. Redovni gosti bečejske opštine će biti i predstavnici ambasade na čijem jeziku će deca imati nastup, kako bi se što bolje savladao izgovor teksta.

„Ovo je sjajna prilika i za promociju opštine Bečej, obzirom da će se snimiti TV razglednica grada“, najavio je izvršni direktor manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“, Igor Karadarević, dodajući da će u trominutnom nastupu deca imati maksimalnu slobodu i kreativnost da se što bolje predstave kroz ples i pesmu.

O pobedniku takmičenja odlučuje se glasanjem opština, ambasada i gledalaca putem SMS poruka. Svaka opština je dužna da obezbedi tri člana žirija, a svojoj ekipi daje jedan bod. Tročlani žiri opštine Bečej glasaće za ostale gradove po Evrovizijskom modelu, dodeljujući glasove od dva do 20. U slučaju pobede naše dece na takmičenju u Ćupriji, nadmetanje u pesmi i igri „Srbija u ritmu Evrope“ 2017. godine biće održano u sportskoj hali u Bečeju.

Nagrada za pobednika je uplata u opštinski budžet 50 odsto prikupljenih sredstava od SMS glasanja, a lokalnim samoupravama je ostavljena sloboda da odluče gde će usmeriti dobijen novac. Deca, pobednici će imati priliku da od 7 do 10 dana borave u zemlji na čijem su jeziku pevala.

Karadarević je ovom prilikom istakao i svoju ideju da se u Bečeju izgradi i osnuje zadužbina ove manifestacije: „To je poklon manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“ opštini Bečej, gde će svi zainteresovani moći da koriste besplatno taj prostor za kulturu, obrazovanje i sport.“

Inače, manifestacija „Srbija u ritmu Evrope“ je osmišljena u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu opština i regiona, Belom knjigom Evropske unije o mladima, nacionalnom strategijom za mlade i Akcionim planom politike za mlade u Vojvodini. Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenta u Srbiji, kao i promocija intrkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanja ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković